Permisul de conducere suspendat. Cum il poti obtine mai repede?

 

Ai fost prins pe picior gresit si ai ramas fara permisul de conducere? Nicio problema. Codul Rutier îti permite sa-ti redobândesti permisul mai repede. Iata ce trebuie sa faci si ce conditii trebuie sa îndeplinesti pentru a beneficia de reducere.

permisDaca ai ramas fara permisul de conducere pentru 60 sau 90 de zile, este bine de stiut faptul ca îl poti lua înapoi mai repede, adica dupa 30 de zile, daca îndeplinesti anumite conditii si daca dai un test de verificare a cunostintelor.

Pentru ce poti sa ramâi pieton

Permisul îti va fi retinut pentru 60 de zile pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale, pentru nerespectarea interdictiei temporare de circulatie instituite pe un anumit segment de drum public, pentru nerespectarea regulilor de circulatie la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloana sau pentru cir-culatia pe sens opus, cu exceptia cazurilor în care se efectueaza regulamentar manevra de depasire, scrie Cuget Liber.
De asemenea, poti ramâne pieton pentru 90 de zile pentru condu-cerea sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune, pentru conducerea vehiculului cu de-fectiuni grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de directie, constatate de politia rutiera împreuna cu specialistii Registrului Auto Român, pentru neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferata când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt în functiune sau pentru de-pasirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei ma-xime admise pe sectorul de drum respectiv.

Cum iei permisul înapoi

Însa pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare, trebuie sa îndeplinesti anumite conditii. În primul rând, trebuie sa dai un test de verificare a cunostintelor regulilor de circulatie, pe care sa îl promovezi.
„Persoana trebuie sa aiba permisul de cel putin un an înaintea savârsirii faptei, sa nu fi avut în ultimii doi ani permisul auto suspendat, iar în ultimii trei ani sa nu fi beneficiat de o alta reducere a perioadei de suspendare a dreptului de a conduce”, precizeaza agentul sef adjunct Cristina Vasile, din cadrul Serviciului Rutier Constanta.
Testul pe care trebuie sa îl dai vizeaza întrebari din legislatia rutiera si trebuie sa raspunzi corect la 13 întrebari din 15. Dupa ce ai promovat testul, care se da în fiecare marti si joi, la sediul Serviciului Rutier, trebuie sa faci o cerere de restituire a permisului, împreuna cu copia de pe dovada retinerii, copie de pe buletin, copie de pe procesul verbal de contraventie si copie de pe dovada platii amenzii.

Pentru ce fapte nu beneficiezi de reducere

Nu poti beneficia de reducerea perioadei de suspendare daca perioada de suspendare a fost majorata, daca ai cumulat, din nou, cel putin 15 puncte de pe-nalizare în urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce, daca ai fost implicat într-un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testarii aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit ca ai condus vehiculul în timp ce te aflai sub influenta alcoolului sau daca sanctiunea contraventionala complementara s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferata când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt în functiune. Filip Stan, romaniatv.net

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie