Abrogarea prevederilor Hotararii Consiliului de Mediere nr. 4911/2013 – un succes

 

În Monitorul Oficial al României nr. 269/11.04.2014 a fost publicata Hotarârea Consiliului de mediere nr. 5 /03.03.2014. Aceasta hotarâre modifica din nou R.O.F. al CM prin abrogarea alin. (4) si alin. (5) al art. 3, adaugate prin H. CM nr. 4911 / succes21.12.2013. Hotarârea respectiva a fost contestata de câteva asociatii profesionale ale mediatorilor pentru motivul ca adauga la legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator niste conditii suplimentare cumulative pentru a se putea exercita profesia de catre mediatorii autorizati. Pentru ca ultima conditie ”acumularea numarului minim de puncte profesionale la formare continua în oricare din modalitatile stabilite de consiliu”, a mai fost contestata si Hotarârea nr. 235/25.01.2014 care explicita modul de efectuare a formarii continue si acumularea punctelor. Am asteptat de la 03.03.2014 si apoi dupa sedinta comisiei consultative de la Brasov din 15.03.2014 (prin Rezolutia nr. 3) sa se abroge aceste hotarâri si sa apara un proiect de Standard de formare continua a mediatorului, care sa fie pus în consultarea corpului profesional al mediatorilor. Sub presiunea acelor asociatii care au înaintat cereri în acest sens consiliului si a zeci de mediatori care au luat pozitie de protest pe internet, în retelele de socializare, pe grupuri, site-uri si bloguri, Consiliul de mediere a dat pe 03.03.2014 un comunicat pe site-ul oficial ca s-a hotarât revocarea acestor hotarâri, însa a fost necesare solicitari în continuare pentru publicarea unei hotarâri, cu atât mai mult cu cât chiar unii membri ai consiliului sustineau ca doar s-a suspendat efectele hotarârilor, nu ca s-ar fi abrogat acestea.

Iata un rezultat concret al luarii curajoase si întemeiate ale asociatiilor profesionale ale mediatorilor, între care amintim Asociatia Mediere Bucuresti -Ilfov (Constantin Ion presedinte), Asociatia Mediatorilor Galati (Asofronie Constantin), Asociatia Mediatorilor Profesionisti din România (Popovici Daniela) si alte câteva ulterior, care obtin un prim succes necontencios în fata abuzurilor Consiliului de mediere, dupa o revolta în masa declansata de publicarea acestor hotarâri cu continut ilegal si abuziv, emise fara consultarea corpului profesional.

Esenta acestei revolte a fost în legatura cu impunerea unor masuri de obligare a mediatorilor sa realizeze anual câte 20 de puncte profesionale la formare continua, sub sanctiunea împiedicarii celor care nu se supun sa mai practice profesia,în conditiile în care Directiva 52 PE sustinea ”încurajarea formarii continue”, legea nu prevedea o astfel de sanctiune, iar furnizorii de formare sunt contestati sub aspectul calitatii si competentei, dar mai ales al incompatibilitatii pozitiei de formator, examinator, evaluator cu functia de membru al consiliului, fiind foarte clar conflictul de interese. Prima hotarâre mai impunea conditia neconstitutionala a obligarii înscrierii într-o asociatie profesionala si plata unei taxe profesionale de 300 lei anual, în timp ce legea stabilea o singura taxa, cea de autorizare si nu dadea competenta consiliului sa stabileasca alte taxe. Revolta mai avea ca motiv faptul ca din aceasta taxa profesionala nu se vedea ce face consiliul pentru promovarea medierii si organizarea profesiei, pentru ca nu s-a prezentat vreo dare de seama anuala si executiile bugetare pe ultimii ani, precum si faptul ca membrii consiliului ar fi trebuit sa organizeze stagii profesionale de formare continua gratuite si într-un an de zile nu au facut nimic, dar si-au autorizat cursuri cu preturi indecente si nejustificate, obsedati doar de câstiguri financiare cât mai mari. Aceasta dupa ce au câstigat în 6 ani peste 10 milioane de euro din formare initiala care a cam stagnat pe fondul practicarii slabe a medierii, din cauza unor fracturari legislative din partea altei profesii, cea a avocatilor. Mediator, Constantin Asofronie

Citeste mai departe pe mediereagalati.wordpress.com

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie