Esalonarea la plata a datoriilor

 

Esalonarea la plata a datoriilor pe care contribuabilii le au catre stat presupune unele avantaje pentru acestia. Mai exact, avantajele se aplica in cazul executarii silite. De asemenea, o anumita categorie de contribuabili beneficiaza de reguli speciale daca vor sa-si esaloneze la plata obligatiile fiscale. Totusi, exista si dezavantaje legate de o serie de costuri pe care contribuabilii trebuie sa le suporte.

esalonare la plata, baniConform prevederilor OUG nr. 29/2011 privind reglementarea acordarii esalonarilor la plata, pentru acordarea esalonarii la plata contribuabilii trebuie sa respecte cumulativ urmatoarele conditii:

  • sa aiba depuse toate declaratiile fiscale;
  • sa se afle in dificultate generata de lipsa temporara de disponibilitati banesti si sa aiba capacitate financiara de plata pe perioada de esalonare;
  • sa aiba constituita o garantie. Pentru obligatiile fiscale esalonate la plata de pana la 20.000 lei, in cazul persoanelor juridice, nu este necesara constituirea de garantii.
  • sa nu se afle in procedura de insolventa;
  • sa nu se afle in dizolvare, potrivit prevederilor legale in vigoare;
  • sa nu li se fi stabilit raspunderea in temeiul art. 138 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei si/sau raspunderea solidara, potrivit art. 27 si 28 din Codul de procedura fiscala. Prin exceptie, daca actele prin care s-a stabilit raspunderea sunt definitive in sistemul cailor administrative si judiciare de atac, iar suma pentru care a fost atrasa raspunderea a fost achitata, conditia se considera indeplinita.

Cum se acorda esalonarea la plata?

Pentru a beneficia de esalonarea la plata, contribuabilii trebuie sa depuna o cerere la registratura organului fiscal competent sau sa o transmita prin posta cu confirmare de primire, se mentioneaza in legislatia in vigoare. Cererea se solutioneaza in termen de 60 de zile de la data inregistrarii.

Mai departe, dupa ce organul fiscal a primit cererea, acesta va elibera din oficiu un certificat de atestare fiscala pe care il va comunica contribuabilului.

Important! Eliberarea certificatului de atestare fiscala pentru acordarea esalonarii la plata nu este supusa taxei extrajudiciare de timbru.

Conform reglementarilor actuale, certificatul de atestare fiscala se elibereaza in termen de cel mult cinci zile lucratoare de la inregistrarea cererii. In situatia in care cererea este depusa de persoane fizice care desfasoara activitati independente sau exercita profesii liberale, termenul de eliberare a certificatului este de cel mul zece zile lucratoare.

Daca exista diferente intre sumele solicitate de contribuabil in cerere si cele inscrise in certificatul de atestare fiscala, atunci se va proceda la punerea in acord a acestora.

Reprezentantii Mazars au declarat pentru AvocatNet.ro ca cererea contribuabilului este solutionata de organul fiscal competent printr-o decizie, fie de esalonare la plata, fie de respingere.

„Cuantumul si termenele de plata a ratelor de esalonare se stabilesc prin grafice de esalonare stabilite de autoritatea fiscala, ca parte integranta a deciziei de esalonare”, au adaugat acestia.

Specialistii Mazars au mentionat ca perioada maxima de acordare a esalonarii este de cinci ani. Totusi, pentru contribuabilii care inregistreaza obligatii fiscale ce insumeaza mai mult de 300 milioane lei, perioada de esalonare poate fi de pana la sapte ani, au punctat sursele citate.

„Perioada de esalonare este stabilita de organul fiscal, in functie de cuantumul obligatiilor fiscale si de capacitatea de plata a contribuabilului. Oricare ar fi situatia, perioada acordata nu poate depasi perioada de esalonare solicitata in cerere”, ne-au precizat consultantii Mazars.

In ceea ce priveste sumele care pot fi esalonate, aceleasi surse au explicat ca esalonarea la plata se acorda pentru toate obligatiile fiscale administrate de ANAF, inscrise in certificatul de atestare fiscala. Totusi, potrivit acestora, esalonarea nu se poate acorda pentru obligatii fiscale care au facut obiectul unei alte esalonari care si-a pierdut valabilitatea.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie