Transportatorii de energie electrica castiga mai mult decat producatorii. Distributia de energie electrica s-a scumpit cu 15% in anii crizei

 

Distributia de energie electrica, adica banii pe care-i iau companii precum Enel, E.ON, CEZ sau Electrica pentru a duce prin retele energia de la producator la prizele consumatorilor, reprezinta cel mai important element de cost din factura platita de populatie. În Bucuresti, o treime din factura se duce la Enel.

energie electricaTarifele de distributie pe care operatorii le primesc depind si de investitiile în retele. Datele transmise de Autoritatea Nationala de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arata ca în perioada 2009-2013, cele opt companii de distributie au investit cumulat în retele circa 1,5 miliarde de euro.

În contul acestor investitii însa, operatorii au încasat din tariful de distributie pe joasa tensiune, cumulat în cei cinci ani de zile, circa 2,5 miliarde de euro, exclusiv pe segmentul populatiei. În ciuda acestor investitii recunoscute în tarife, în 2012 consumatorii de energie din România au petrecut circa 10 ore si jumatate în bezna.

În total, în perioada 2009-2014 tariful de distributie a crescut la nivelul celor opt companii de profil cu circa 15%, arata datele furnizate de ANRE, astfel ca la final, cu toate celelalte elemente cum ar fi certificatele verzi, factura finala platita la un apartament din Bucuresti, de exemplu, a ajuns sa fie cu 35% mai scumpa acum decât în 2009.

Ce altceva mai platim?

Productia de energie are o pondere de 29,6%, în timp ce certificatele verzi reprezinta 5,3% din factura lunara pe care o are de platit un apartament din capitala. Cresterea facturilor la energie, impunerea liberalizarii pretului la gazele naturale sau accizele introduse peste noapte la carburanti extrag bani din conturile populatiei, bani care ar putea reprezenta baza relansarii consumului.

Enel Distributie Dobrogea si Electrica Distributie Transilvania Nord au beneficiat de cele mai mari cresteri de tarife în perioada analizata, de circa 24%, în timp ce cehii de la CEZ au avut cea mai mica majorare de tarife, de sub 5% în perioada 2009-2014. Roxana Petrescu, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie