Un scenarist roman a dat in judecata realizatorii productiei hollywoodiene „Escape Plan” pentru drepturi de autor si drepturi conexe

 

Scenaristul Lucian Ciuchita a dat în judecata realizatorii productiei hollywoodiene „Escape Plan” – cu Sylvester Stallone si Arnold Schwarzenegger – pentru drepturi de autor si drepturi conexe, iar românul cere o despagubire de 10 milioane de dolari, actiunea fiind înregistrata vineri la Tribunalul Bucuresti.

tribunalul-bucurestiActiunea este în faza de fond si pentru moment nu exista niciun termen stabilit de instanta. Potrivit dosarului, actiunea este îndreptata împotriva a noua pârâti: scenaristii filmului, Jason Keller si Miles Chapman, si producatorii Canton Production, Atmosphere Entertainment MM LLC, Boies-Schiller Film Group, George Furla, Randal Emmett, Emmett/Furla Films si Summit Entertainment.

Ciuchita a declarat pentru AGERPRES ca actiunea împotriva scenaristilor este penala, în timp ce actiunea împotriva producatorilor este de drept civil. Acesta a spus ca cere, în actiunea sa, despagubiri de 10 milioane de dolari si creditarea sa în calitate de co-scenarist al filmului.

Scenaristul spune ca realizatorii filmului s-au folosit de scenariul sau — ce are titlul „Insula diavolului. Prizonierii apelor” — fara a-l credita sau fara a-l plati în acest sens. Ciuchita a identificat peste 60 de elemente care leaga actiunea din „Escape Plan” de scenariul sau original si, în decembrie anul trecut, a obtinut si o expertiza în acest sens, din partea unei comisii a Uniunii Cineastilor din România. Ciuchita spune ca ideea centrala a filmului, aceea a existentei unei închisori de maxima securitate în mijlocul unui ocean, este cea din scenariul sau original.

„Este inventia mea sa fac o puscarie pe petrolier. Puteau sa faca pe nava de croaziera, cargo. Nu. Au lasat-o asa cum am construit-o eu, cu toate… cu sala de mese”, a declarat Ciuchita pentru AGERPRES.

Mai mult, scenaristului i se pare flagranta o referire din film la granita româno-bulgara unde, în „Escape Plan”, locuieste un geniu pe care autoritatile vor sa îl prinda.

„O chestie inexplicabila… ce sa caute într-un film american o referire la geniu, care este la granita româno-bulgara, la 30 de km de Ruse? Întâmplator, eu am casa de vacanta acolo si acolo scriu”, a spus acesta. „În aceasta meserie, doua coincidente înseamna prea mult. 60 este deja furaciune pe fata”, a spus Ciuchita.

Citeste mai departe pe agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie