Mugur Mitroi, presedintele U.C.M.R.: Excelenta in mediere, un lucru normal si firesc

 

Joi, 15.05.2014, Medierenet.ro si Asociatia Mediere Medias sub patronajul Consiliului Judetean Cluj, a organizat la Cluj-Napoca „Gala Excelentei in Mediere editia a II-a”. Prezent la eveniment, presedintele U.C.M.R. Mugur Mitroi a declarat pentru revista online, MediereNet ca excelenta in mediere este ceva firesc.

mugur mitroi„Evenimentul confirma excelenta in mediere pentru ca anul trecut intr-adevar a fost prima editie care s-a dorit a fi un debut al unui eveniment pe Ardeal. Cum mi se pare? Normal, firesc pentru ca Ardealul e fruntea, asa va place sa spuneti aici. Este un eveniment extraordinar pentru ca a adunat mai multe categorii sociale si socio-profesionale si intra-adevar reprezentantii societatii civile au avut doar mesaje pozitive cu privire la mediere si la profesia de mediator.”

Intrebat de ce sunt atat de greu de urnit lucrurile in mediere, Mugur Mitroi a afirmat:

„Cei care privesc din afara intotdeauna vor aprecia ca lucrurile se urnesc greu. Eu pot sa va spun ca dupa 11 ani, nu se urnesc, dar dimpotriva exista o perioada in care orice profesie are nevoie de o perioada de maturitate, de maturizare, de crestere sanatoasa. Eu zic ca la momentul de fata, ganditi-va ca medierea in Romania apare in 2003, apare undeva in Oltenia iar acum ne aflam in 2014 in Ardeal. Eu am o apreciere deosebita pentru cei din Ardeal pentru ca in momentul in care te imbratiseaza, le intri in suflet si nu te mai lasa. La momentul de fata, satisfactia mea maxima ca oltean este urmatoarea: medierea a intrat in sufletul ardelenilor, deci clar medierea nu va mai fi lasata. Evenimentul acesta, Gala Excelentei in Mediere editia a II-a este un eveniment care confirma ca medierea intra la sufletul ardelenilor, ma bucura pentru ca ardelenii sunt oamenii care cugeta si apoi decid (in Oltenia noi decidem si apoi cugetam daca am facut bine), dar eu am pariat pe o carte castigatoare pe aceasta profesie.”

Despre neconstitutionalitatea obligativitatii informarii cu privire la avantajele medierii, presedintele U.C.M.R. a spus ca s-a revenit la firescul lucrurilor pentru ca oamenii nu trebuie obigati sa faca ceva ce nu vor. Daca vor apela la mediere, o vor face pentru ca este optinea lor si nu pentru ca ar fi constransi.

„Eu sunt format de catre americani. In SUA, medierea functioneaza fara sa aiba impuneri artificiale de acest gen si totusi functioneaza, ba mai mult, magistratii fac mediere (se numeste mediere publica) in folosul comunitatii fara sa existe obligativitatea medierii. De ce? Pentru ca exista o concurenta reala la sistemul judiciar. Americanii, in ciuda aparentelor sunt mult mai procesomani decat europenii.

Consider ca singura parghie pin care putem dezvolta medierea este acea concurenta reala. Faptul ca s-a revenit cumva la firescul lucrurilor, prin declararea neconstitutionalitatii sedintei de informare privind avantajele medierii nu demonstreaza decat ca atitudinea pe care trebuie sa o aiba omul care are un conflict trebuie sa fie urmatoarea: sa vina la mediere pentru ca isi doreste si pentru ca el crede intr-un sistem competitiv si concurential.” a conchis Mugur Mitroi.

I.T.F.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Distribuie