Tot mai multe instante au admis solicitarile de evitare a platirii Timbrului de Mediu

 

Tinând cont de motivele invocate de reclamanti, precum si de jurisprudenta europeana, inclusiv de recomandarea data de Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) la solicitarea Curtii de Apel Bucuresti, tot mai multe instante românesti au dat câstig de cauza românilor care au cerut returnarea timbrului de mediu sau, cu titlu de noutate, au admis solicitarile de evitare a platirii acestuia, în majoritatea cazurilor sentintele fiind definitive si irevocabile.

timbru de mediu„Admite cererea. Dispune obligarea pârâtului sa înmatriculeze autoturismul proprietatea reclamantului marca OPEL Zafira, cu numar de identificare (…), provenit din Italia, an fabricatie 2003, fara plata timbrului de mediu”, se arata într-o decizie emisa recent de Tribunalul Galati.

„Admite actiunea formulata de reclamanta SC (…) S.R.L., în contradictoriu cu pârâta Institutia Prefectului Judetului Prahova – Serviciul public comunitar regim permise de conducere si înmatriculare a autovehiculelor, cu sediul în mun. Ploiesti, b-dul Republicii, nr. 2 – 4, judet Prahova. Obliga pârâta sa înmatriculeze, fara plata timbrului de mediu, autovehiculul marca MERCEDES tip 250 D, cu numarul de identificare (…)”, a decis Tribunalul Prahova.

„Admite actiunea. Anuleaza decizia de calcul nr. (…). Obliga pârâta la restituirea sumei de 2.484 lei actualizata cu rata dobânzii legale de la momentul perceperii taxei si pâna la momentul restituirii acesteia. Obliga pârâta la plata catre reclamanta a cheltuielilor de judecata în cuantum de 310 lei”, se arata într-o alta decizie, emisa de Tribunalul Bucuresti.

Ca atare, statul, prin Ministerul Finantelor sau Administrarea Fondului Pentru Mediu (AFM), va trebui sa bugeteze sumele care vor trebui restituite, acestea adaugându-se sutelor de milioane de lei pentru care s-au emis decizii definitive pentru restituirea taxei de poluare din anii trecuti, fiind foarte posibil sa ia în calcul si modificarea legislatiei, pentru evitarea, cel putin în viitor, a unor astfel de situatii.

De altfel, Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a avertizat în numeroase rânduri România ca taxa auto (indiferent cum s-a numit aceasta – taxa de prima înmatriculare, taxa auto, taxa de poluare si, mai nou, timbru de mediu – este discriminatorie, cerând legiuitorilor sa îndrepte lucrurile.

În ultima astfel de situatie, CJUE s-a pronuntat în cauzele conexate C-97/13 si C-214/13, având ca obiect cereri de decizie preliminara formulate de Tribunalul Sibiu si de Curtea de Apel Bucuresti privind returnarea taxei de poluare.

Citeste articolul integral pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie