Justitiabilii nu se mai pot apara singuri in cazul recursului
Redactarea cererii de recurs, precum si exercitarea si sustinerea acestei cai de atac trebuie asistate, in mod obligatoriu de un avocat sau un consilier juridic, dupa cum se precizeaza in noul Cod de procedura civila, in vigoare deja de peste un an. Cu alte cuvinte, justitiabilii nu se mai pot apara singuri in cazul recursului, ci trebuie sa apeleze la un specialist. Regulile introduse in primavara anului 2013 au fost puse in aplicare in instantele din tara, un exemplu in acest sens fiind o decizie recenta pronuntata de Curtea de Apel Cluj.
Una dintre cele mai importante noutati introduse de Noul Cod de Procedura Civila, in vigoare din 15 februarie 2013, se refera la redactarea cererii de recurs, precum si exercitarea si sustinerea recursului.
Mai precis, NCPC stabileste, la art. 83 si 84, ca, la redactarea cererii si a motivelor de recurs, precum si in exercitarea sau sustinerea recursului, partile (persoane fizice si juridice) vor fi asistate si reprezentate, sub sanctiunea nulitatii, numai de catre un avocat sau consilier juridic.
Art. 83. – (3) La redactarea cererii si a motivelor de recurs, precum si in exercitarea si sustinerea recursului, persoanele fizice vor fi asistate si, dupa caz, reprezentate, sub sanctiunea nulitatii, numai de catre un avocat, in conditiile legii, cu exceptia cazurilor prevazute de lege.
Art. 84. – (2) La redactarea cererii si a motivelor de recurs, precum si in exercitarea si sustinerea recursului, persoanele juridice vor fi asistate si, dupa caz, reprezentate, sub sanctiunea nulitatii, numai de catre un avocat sau consilier juridic, in conditiile legii.
Mai departe, la art. 486 din acelasi act normativ, sunt prevazute mai multe mentiuni pe care cererea de recurs trebuie sa le cuprinda, printre care: numele si prenumele, domiciliul sau resedinta partii in favoarea careia se exercita recursul, numele, prenumele si domiciliul profesional al avocatului care formuleaza cererea ori, pentru persoanele juridice, denumirea si sediul lor, precum si numele si prenumele consilierului juridic care intocmeste cererea. De asemenea, cererea va contine si semnatura avocatului sau, dupa caz, a consilierului juridic.
Citeste articolul integral pe avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!