Sesizarea de neconstitutionalitate a Hotararii privind numirea presedintelui Consiliului ASF a fost admisa de Curtea Constitutionala

 

In Monitorul Oficial nr. 376 din 21 mai 2014 a fost publicata Decizia nr. 251 din 30 aprilie 2014 a Curtii Constitutionale referitoare la sesizarea de neconstitutionalitate a Hotararii Parlamentului Romaniei nr. 14/2014 privind numirea presedintelui si a unui membru neexecutiv ai Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara.

curtea constitutionalaSesizarea de neconstitutionalitate a fost transmisa Curtii Constitutionale de secretarul general al Camerei Deputatilor cu Adresa nr. 2/1.712 din 2 aprilie 2014, a fost inregistrata la Curtea Constitutionala cu nr. 1.378 din 2 aprilie 2014 si formeaza obiectul Dosarului nr. 265 L/2/2014.

In motivarea sesizarii se sustine ca, potrivit prevederilor art. 9 lit. a2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 94/2013 pentru modificare si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile din Romania, pentru numirea membrilor executivi si neexecutivi ai Autoritatii de Supraveghere Financiara, acestia trebuie sa aiba o experienta profesionala in domeniul financiar al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor superioare de lunga durata, absolvite cu diploma de licenta.

Or, domnul Victor Ciorbea, care a fost numit in functia de membru neexecutiv al Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara, nu indeplineste aceasta conditie, ceea ce inseamna ca Hotararea Parlamentului Romaniei nr. 14/2014 prin care s-a realizat numirea sa in functie incalca prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 93/2012. Aceasta nelegalitate are ca efect incalcarea principiului statului de drept prevazut deart. 1 alin. (3) din Constitutie si a obligatiei de respectare a legii, impusa de art. 1 alin. (5) din Constitutie.

In sustinerea sesizarii s-a depus curriculum vitae al domnului Victor Ciorbea, asa cum a fost atasat la Raportul comun cu privire la audierea candidatilor propusi pentru functia de presedinte, respectiv membru neexecutiv in Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara, in sedinta Comisiei pentru buget, finante si banci si Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare din cadrul Camerei Deputatilor, respectiv Comisiei pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital si Comisiei economice, industrii si servicii din Senat.

Curtea Constitutionala a decis admiterea sesizarii de neconstitutionalitate formulata de Grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal din Camera Deputatilor, Grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal din Senat, Grupul parlamentar al Partidului Poporului–Dan Diaconescu din Camera Deputatilor si un grup de deputati neafiliati, si a constatat ca Hotararea Parlamentului Romaniei nr. 14/2014 privind numirea presedintelui si a unui membru neexecutiv ai Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara este neconstitutionala in ceea ce priveste numirea domnului Victor Ciorbea in calitatea de membru neexecutiv al Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara. Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie