Negocierea unei solutii in cazul unui conflict

 

Cum negociem cu partenerul?

mediere proces de comunicareSituatiile divergente apar in relatia noastra zilnic. Fie ca e vorba de locul unde cinam, fie ca e vorba de planul pe weekend, fie ca e vorba de o vizita la prieteni, fie orice alta situatie, apar raporturi de conflict. Desi sub forma unor mici neconcordante, aceste mici dispute au nevoie de un impuls dialogal care sa contina o doza de negociere.

Ne referim la negocierea unei solutii la o problema data, fie ea cat de mica. Negocierea unei solutii este deseori un atuu al unui partener. Persuasivitatea nascuta sau dobandita a unuia dintre noi, ne face deseori sa renuntam la acest proces de negociere, si sa acceptam propunerile acestuia ab initio, chiar fara a avea nimic de spus ori de completat.

As spune ca nu e o varianta corecta luarea unei decizii in mod unilateral, deoarece duce la neplaceri si disconfort in relatie. Asta inseamna ca daca sotul doreste sa mearga in weekend la munte, si sotia la mare, si cei doi merg la munte fara a discuta si negocia o solutie, ci doar prin decizia fara drept de apel a sotului, se prea poate ca vacanta la munte sa nu fie atat de prielnica pentru sotie, dar nici pentru sot, si asta deoarece solutia la divergenta nu e discutata, ci e impusa sotiei fara a ii cere punctul de vedere si fara a ii lua in calcul dorintele ei. Nimanui nu ii cade bine o decizie impusa, mai ales sotiei ori prietenei…

Dar cum putem sa facem partenera/ul sa aiba rabdarea de a dialoga si de a negocia la o situatie similara? Cum putem sa il determinam sa negocieze o solutie de mijloc care sa multumeasca pe ambii? Cum negociem solutia ?

In mediere, medierea presupunand existenta unui conflict de o intensitate mai mare, toate discutiile pleaca de la situatia de fapt si converg spre posibile solutii. Dar pentru a demara medierea, ori negocierea atunci cand suntem intr-o situatie de conflict mai simpla, este nevoie de motive. Pentru ce sa negociez? Este nevoie de motive pentru a determina un om sa stea la discutii, la un dialog privind o situatie data. Pentru unii (si pentru mine din fericire) o relatie este o premisa destul de suficienta pentru a da dreptul si ocazia celuilalt de a dialoga, de a spune ce vrea, de a negocia cu el situatii, solutii, optiuni. Pentru altii, premisa aceasta este diminuata ca valoare, si mai trebuie alte motive. Motive care sa reieasa din situatia care va fi negociata. Motivele se gasesc prin intrebarea de ce? De ce la munte, de ce maine, orice “de ce” deschide paleta de motive si motivatii. In exemplul de mai sus, poate ca sotul vrea la munte deoarece stie un lac unde pescuieste in liniste, poate ca doreste explorarea unui traseu montan, cine poate sti ce doreste decat numai el, si noi doar intrebandu-l.

Citeste mai departe pe blog.mediatoru.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie