Justitiabilii nu isi vor mai putea regasi pe Google datele cu privire la participarea lor in dosare aflate pe portalul instantelor de judecata

 

Începând cu data de 31.05.2014 justitiabilii nu îsi vor mai putea regasi pe Google datele cu privire la participarea lor în dosare aflate pe portalul instantelor de judecata (portal.just.ro). Aceasta masura poate fi datorata deciziei recente a CJUE cu privire la „dreptul de a fi uitat” al carui comunicat oficial de presa îl puteti citi aici.

google1Aparent, nu este vorba de o masura luata de Google, ci chiar de catre operatorul portalului – Indaco Systems – deoarece în configuratia site-ului s-a solicitat expres robotului Google si celorlalte motoare de cautare sa nu mai indexeze paginile dosarelor (printr-o directiva robots.txt). De altfel, compania care administreaza portalul a primit sute de plângeri numai anul acesta de la cetaseni îngrijorasi de accesul public la dosarele din instansa care îi privesc si multe din aceste plângeri erau generate de link-urile Google care trimiteau la ele.

Înainte de aceasta modificare, justitiabilii puteau sa regaseasca, cu o simpla cautare a numelui lor pe Google, diferite dosare în care au avut calitatea de parti (procese de divort, dosare penale si etc.). Indexarea datelor cu privire la dosarele personale într-un motor de cautare care poate fi accesat de catre oricine punea prin ea însasi multe semne de întrebare cu privire la respectarea vietii private si personale si a dreptului la imagine.

Cu toate acestea, exista în continuare site-uri care copiaza în mod constant continutul dosarelor portalului si care sunt înca indexate de Google. Unul dintre ele apartine chiar operatorului portalului – Indaco Systems care înca permite indexarea de catre Google a continutului dosarelor portalului instantelor pe site-ul aplicatiei legislative a companiei – Lege5.ro. Este evident ca motivul principal pentru care site-ul web al companiei copiaza continutul portalului este acela de a primi trafic din motoarele de cautare, astfel încât sa îsi asigure o mai buna promovare aplicatiei legislative pe care o comercializeaza. Însa, acest trafic este generat prin publicarea unor date sensibile si înlesnirea gasirii lor printr-un motor de cautare poate afecta grav partile din dosar. Este si motivul pentru care alte site-uri din domeniul legislativ au ales sa nu copieze acest tip de date a caror publicare pe internet poate cauza neplaceri persoanelor implicate în dosarele respective. legeaz.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie