Incidenta justitiei private in domeniul penal
O situatia delicata este incidenta justitiei private in domeniul penal. Vorbim de legile penale si de alte legi cu dispozitii penale daca privim prin ochiul justitiei statale, si vorbim de conflicte private cu urmari penale daca privim cu ochiul justitiei private.
In domeniul penal justitia statala a legiferat faptele pentru care cineva rapsunde la un moment dat penal. Este vorba de fapte care au un caracter antisocial ridicat, care aduc atingere grava drepturilor si libertatilor altor persoane ori chiar statului, prin perturbarea ordinii sociale. Aceste fapte sunt fapte penale, si sunt incriminate in mod clar si explicit in legile penale.
Desi par in antiteza la prima vedere, cele doua justitii – justitia statala si justitia privata – se completeaza intr-un mod aparte in domeniul penal. “Elementul cheie al pozitionarii antitetice dintre justitia restaurativa (asa este numita justitia privata in domeniul penal) si cea traditional retributiva se refera la modul in care este privit conflictul.”[1] In ultimele decenii justitia privata – restaurativa a inceput sa se intensifice si sa fie proliferata de organele judiciare, mai ales in Occident. Accentul in solutionarea conflictului penal se pune pe drepturile si interesele victimei in special, si in secundar ale statului.
Victima, aproape ignorata in procedurile retributive, cu toate ca paradoxal este cea care are de suferit cel mai mult, este repusa in prim plan si I se dau instrumentele necesare alegerii solutiei la conflict. “Rolul justitiei reparatorii este de a da victimelor posibilitatea de exprimare in cadrul sistemului procesual penal”[2].
Citeste mai depaarte pe blog.mediatoru.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!