Judecatorul Cristi Danilet: Medierea in materie penala capata niste valente deosebite

 

Medierea în materie penala este o institutie relativ noua, avem legislatia începând cu anul 2010 dar acum odata cu intrarea în viguare a noului Cod Penal si noului Cod de Procedura Penala capata niste valente deosebite, spune Cristi Danilet, judecator si membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), la conferinta „Medierea în România – Istoric si perspective” organizata de Uniunea Nationala a Mediatorilor din România – Filiala Bucuresti si Societatea Civila Profesionala de Mediatori în parteneriat media cu ziarul Curierul National.

Cristi Danilet„Practic medierea în materie penala este posibila astazi pentru orice infractiune în care avem o victima si un autor, indiferent de natura infractiunii, urmând ca acel acord de mediere sa de-a nastere unor efecte diferite. Astfel daca vorbim de infractiuni mai simple, adica cele urmaririle la plângere prealabila sau la împacarea partilor cum ar fi lovirea, abuzul de încredere, gestiunea frauduloasa, vatamarea corporala ca urmare a unor accidente de circulatie, aici întelegerea dintre parti confiintita în acordul de mediere duce chiar la încetarea procesului penal, deci pur si simplu procurorul când primeste acel acord înceteaza dosarul, nu mai merge mai departe cu el.

La fel judecatorul, daca primeste acel acord de mediere stopeaza procedura. Pentru alte infractiuni, pâna în 7 ani închisoare, procurorul daca primeste acordul acela de mediere în cursul urmaririi penale poate sa renunte la urmarirea penala, deci este un efect facultativ, dincolo era efect obligatoriu stoparea procedurilor. Aici este facultativ daca procurorul constata ca nu exista un interes public al statului pentru urmarirea acelui infractor. De regula când procurorul vede ca este un litigiu relativ simplu sau cu consecinte usoare, paguba s-a reparat si totul este consemnat într-un acord de mediere logic nu mai are rost sa cheltuie statul bani cu urmarirea cu tragerea la raspundere penala a respectivului infractor, si în restul cazurilor, de exemplu pentru infractiune de omor, de distrugeri grave cu consecinte deosebite, în momentul care ai acord de mediere judecatorul poate sa-ti de-a o sanctiune redusa. El va tine seama de atitudinea ta de a repara prejudiciul sau poate chiar ai reusit sa repari prejudiciul, faptul ca te-ai înteles cu victima, de exemplu ai esalonat repararea prejudiciului pe câtiva ani. Judecatorul poate sa tina seama de acel acord de mediere atunci când individualizeaza pedeapsa. Existând chiar cazuri când poate sa renunte sa aplice sanctiunea, pur si simplu nu aplica sanctiunea considerând ca procesul penal a constituit pentru tine o suficienta amenintare, un avertisment pentru tine”, a declarat, pentru Curierul National, Cristi Danilet, judecator si membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Citeste articolul integral pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie