In 2013 romanii care muncesc in strainatate au trimis in tara 4,2 miliarde de euro

 

Românii care lucreaza peste granita au trimis anul trecut în tara 4,2 miliarde de euro, adica mai multi bani decât au investit strainii la noi. Cei mai multi bani au venit de la românii care lucreaza în Italia, cu peste 900 de milioane de euro, desi în Spania se afla cea mai mare comunitate de români din diaspora.

bani trimisi de romani din strainatateÎn clasament urmeaza Germania, SUA si abia apoi Spania, tara un somajul mare a afectat puternic si comunitatea româneasca. Din Spania banii care au venit în România nici macar nu însumeaza 400 de milioane de euro. Între 2005 si 2010, Spania s-a aflat pe pozitia a doua a clasamentului. Schimbarea este pusa pe seama profitului diferit al emigrantilor români.

Specialistii BNR spun ca anul trecut au venit mai multi bani din SUA decât din Spania, deoarece românii care lucreaza peste ocean, desi mai putini la numar, sunt supra-specializati, deci au salarii mai mari fata de muncitorii români din Spania. De regula, lucratorii din tarile mediteraneene precum Spania, Italia, Portugalia sau Grecia sunt mai putin calificati si au salarii mai mici.

Urmeaza lucratorii din Germania, Franta si Marea Britanie care au un grad de instruire mai înalt si, în consecinta, trimit bani ceva mai multi bani.

Per total, intrarile de bani în cursul anului trecut au scazut cu peste 200 de milioane de euro fata de 2012.

În 2008, însa, banii trimisi acasa de romanii care lucrau peste granita au totalizat 7,8 miliarde de euro. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie