Obtinerea autorizatiilor de mediu. Vezi ce taxe s-au modificat

 

Contribuabilii care trebuie sa obtina autorizatii de mediu vor plati noi tarife, dupa ce acestea au fost modificate printr-un act normativ intrat in vigoare cu o zi in urma. Mai multe categorii de firme sunt obligate sa detina astfel de autorizatii, iar amenzile pentru nerespectarea dispozitiilor legale din domeniu ajung chiar si la 100.000 de lei.

autorizatie de mediuFirmele care desfasoara activitati ce pot avea impact asupra mediului inconjurator trebuie sa obtina de la autoritati o serie de documente, pentru a fi in legalitate. In caz contrar, acestea risca amenzi ce pot ajunge si pana la 100.000 de lei.

Conform OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului, printre actele de mediu pe care firmele trebuie sa le detina se numara:

  • acordul de mediu: actul administrativ emis de autoritatea competenta pentru protectia mediului, prin care sunt stabilite conditiile si, dupa caz, masurile pentru protectia mediului, care trebuie respectate in cazul realizarii unui proiect;
  • autorizatia de mediu: actul administrativ emis de autoritatea competenta pentru protectia mediului, prin care sunt stabilite conditiile si/sau parametrii de functionare ai unei activitati existente sau ai unei activitati noi cu posibil impact semnificativ asupra mediului, obligatoriu la punerea in functiune;
  • autorizatia de mediu integrata – actul administrativ emis de autoritatea competenta pentru protectia mediului, cu informarea prealabila a Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, care acorda dreptul de a exploata in totalitate sau in parte o instalatie, in anumite conditii, care sa garanteze ca instalatia corespunde prevederilor privind prevenirea si controlul integrat al poluarii; autorizatia poate fi emisa pentru una sau mai multe instalatii ori parti ale acesteia, situate pe acelasi amplasament si exploatate de acelasi operator;
  • avizul de mediu – actul administrativ emis de autoritatea competenta pentru protectia mediului, care confirma integrarea aspectelor privind protectia mediului in planul sau programul supus adoptarii.

Tarifele aplicate de autoritatile publice pentru serviciile si lucrarile privind emiterea unora dintre aceste documente au fost modificate printr-un act normativ care a intrat in vigoare ieri.

Este vorba despre Ordinul ministrului mediului nr. 865/2014 privind modificarea unor acte normative care stabilesc taxe si tarife in domeniul protectiei mediului, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 439 din 17 iunie 2014.

Astfel, conform acestui document, contribuabilii care trebuie sa obtina autorizatia de mediu, vor plati pentru analiza documentatiei de sustinere a solicitarii de emitere a autorizatiei de mediu 1.500 de lei. Acest serviciu nu era cuprins in vechile reglementari, inainte fiind prevazuta doar evaluarea documentatiei in vederea emiterii autorizatiei de mediu, taxata cu 500 de lei, dar care nu se mai regaseste in noile dispozitii.

De asemenea, a fost eliminat si serviciul pentru analiza bilantului de mediu care costa 1.000 de lei.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie