Camera deputatilor ar putea modifica legea privind clauzele abuzive dupa alegerile prezidentiale

 

Camera deputatilor ar putea modifica legea 193/2000 privind clauzele abuzive în favoarea bancilor, dupa alegerile prezidentiale, potrivit unor surse apropiate situatiei.

clauze abuzive1Bancherii spun ca sunt asaltati de proiecte legislative din Parlament, care de care mai daunatoare pentru afacerile lor. Alesii propun ba ca debitorii sa plateasca creditele la un curs de schimb mai avantajos, ba sa nu mai fie executati silit, în cazul în care au luat credite în franci pe care nu le mai pot plati. Însa situatia nu e atât de dramatica pentru banci, precum suna. Ba dimpotriva.

Doua proiecte au trecut de Senat zilele trecut. Ambele vin sa modifice OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori.

L76/2014 a trecut prin aprobare tacita de Senat. Proiectul ar putea face posibila rambursarea anticipata, totala sau partiala, în lei a creditelor în valuta, la cursul mediu lunar de la data acordarii împrumutului.

Asa cum ECONOMICA.NET scria aici, proiectul de lege primise aviz negativ de la Comisia Juridica, cea de fond, si urma sa fie respins de catre plenul Senatului. La cererea unui reprezentant al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, proiectul a fost retrimis în comisie pentru raport suplimentar, si acolo l-a prins termenul de adoptare. Dat fiind impactul pe care l-ar putea avea asupra sistemului bancar, în catul în care s-ar aplica si asupra creditelor acordate înainte de 2010, cel mai probabil aceasta initiativa va pica în Camera, desi da bine la popor în CV-ul initiatorilor de la UDMR, PSD, PDL si PNL.

Cealalta initiativa pe acest subiect apartine mai multor parlamentari PSD, în frunte cu Ana Birchall, si a trecut cu majoritate de voturi de plenul Senatului. Desi se refera tot la riscul valutar, pentru consumatori aceasta initiativa este cam apa de ploaie. Conversia creditului din valuta în lei (sau alta moneda avantajoasa pentru debitor) s-ar face la cursul pietei de la data cererii, fara costuri suplimentare în ceea ce priveste serviciul pe care îl face banca. Însa, despre dobânzile de dupa conversie nu se pomeneste nimic, astfel încât acestea cel mai probabil ar fi la latitudinea bancii.

Cum dobânzile mai mici au fost cele care i-au atras pe români sa ia credite în valuta, iar cele la lei nu sunt înca la acel nivel, conversia în lei nu pare cea mai buna optiune în prezent, mai ales pentru cei care asteapta ca leul sa se aprecieze si sa mai recupereze din pierderile din anii anteriori.

Singurele cazuri în care dobânzile la creditele în euro acordate înainte de criza sunt mai mari decât cele la lei din oferta curenta sunt cele în care bancile au folosit dobânzi interne si apoi au calculat marje foarte mari dupa emiterea OUG 50.

De asemenea, bancile ar trebui sa emita acte aditionale la contractele de credit prin care sa asigure conformitatea cu legea, în timp ce un articol din lege spune ca cursul la care se face conversia este cel de la data cererii, daca nu se specifica altfel în contract.

Acest proiect are sanse mult mai mari sa devina lege, mai ales ca reprezinta, în linii mari, o adaptare a noii Directive UE a creditelor ipotecare, pentru ca nu va afecta negativ bancile si pentru bonusul de imagine într-un an electoral. Mihai Banita, economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie