Romanii vor plati cu 2,6% mai putin pentru energia electrica de la 1 iulie

 

Românii vor plati cu 2,6% mai putin pentru energia electrica de la 1 iulie, a hotarât ANRE, în urma calculelor facute.

energie electrica„Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare în Domeniul Energiei a aprobat, ieri, Ordinul ANRE nr. 57/2014 pentru aprobarea tarifelor reglementate de energie electrica.

Prin aplicarea prevederilor actelor de mai sus, desi preturile din grila tarifara aprobata prin Ordinul ANRE nr. 57/2014 au fost majorate cu 1,89%, ca urmare a recunoasterii în pretul de achizitie reglementat a impozitului pe constructii, la consumatorii casnici se va înregistra o reducere a pretului energiei electrice (fara taxe) în medie cu 0,9%.

Suplimentar fata de reducerea pretului energiei electrice fara taxe, prin Ordinul ANRE nr. 50/2014 pentru modificarea Ordinului ANRE nr. 119/2013 privind aprobarea contributiei pentru cogenerarea de înalta eficienta si a unor prevederi privind modul de facturare a acesteia, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat reducerea, începând cu data de 1.07.2014, a valorii contributiei pentru cogenerarea de înalta eficienta, de la 0,01838 lei/kWh (în vigoare incepând cu data de 1 ianuarie 2014), la valoarea de 0,00996 lei/kWh. Reducerea acestei taxe cu 45,8% conduce, în medie, la o diminuare a valorii facturii de energie electrica la consumatorii casnici (cu consum de cca 100kWh) cu circa 1,7%.

Luând în considerare toti factorii mentionati mai sus, se estimeaza o reducere în medie a valorii facturilor consumatorilor casnici de 2,6%.

Pentru consumatorii noncasnici care nu au uzat de dreptul de eligibilitate, reducerea tarifelor CPC si a contributiei pentru cogenerare, conduce la o scadere a pretului mediu de revenire de cca. 4%.”, a informat ANRE. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie