ANRM scoate la licitatie noi perimetre aurifere

 

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale a anuntat scoaterea la licitatie a nu mai putin de 24 de suprafete pe care sa fie demarata activitatea de explorare a zacamintelor. În cazul a patru dintre ele, firmele concesionare vor cauta minereuri Agentia Nationala pentru Resurse Mineralepolimetalice si auro-argentifere. Cele patru perimetre au o suprafata totala de 27 de kilometri patrati. Spre comparatie, proiectul Rosia Montana are 12 kilometri patrati. Astfel, populatia din sase localitati din trei judete ar putea avea parte de vecinatatea unor noi proiecte unde se va cauta aur cu tehnologii pe baza de cianuri. Dar asta doar în cazul în care, în urma explorarii, se va dovedi ca acolo exista resurse care pot fi exploatate eficient. Desi sustin ca nu sunt la curent cu intentia Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) de a concesiona terenuri pentru explorarea de noi zacaminte, primarii contactati de Gândul spun la unison ca începerea unor noi proiecte miniere ar fi bine primita de locuitori. „Ar mai fi putina actiune aici”, rezuma situatia unul dintre primari. De altfel, legislatia nu prevede o consultare publica în prealabil a populatiei din zonele respective. Oamenii vor afla de proiectele miniere abia dupa ce statul va atribui licentele de explorare.

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) intentioneaza sa concesioneze 24 de perimetre pentru activitati de explorare a mai multor zacaminte, de la calcar, sare gema, lignit si pâna la aur. Între acestea se numara si patru noi perimetre auro-argentifere sau polimetalice: Troita-Pitigus (cu o suprafata de 2,324 km patrati) si Certej Nord (8,384 km patrati) în judetul Hunedoara, Magura Ilvei (9,277 km patrati) în Bistrita Nasaud, Geamana – Coltii Lazarului (7,285 km patrati) în Alba.

Cele patru perimetre mentionate unde se vor desfasura deocamdata activitati de explorare însumeaza aproximativ 27 de kilometri patrati. Spre comparatie, perimetrul Rosia Montana pentru care compania Rosia Montana Gold Corporation are licenta de exploatare a zacamintelor de aur si argint are o suprafata de 12 kilometri patrati.

Ofertele pentru noua licitatie organizata de ANRM vor putea fi depuse pâna pe 14 august, iar pe 20 august vor fi aflate firmele care vor concesiona terenurile.

Localitatile pe teritoriul carora se afla perimetrele auro-argentifere sau polimetalice scoase la licitatie sunt Baita si Certejul de Sus din judetul Hunedoara, Magura Ilvei, Ilva Mare si Maieru din judetul Bistrita Nasaud si Baia de Aries din judetul Alba, reiese din datele primite de gândul de la ANRM.

Noile proiecte de minerit vor utiliza, daca vor trece în faza de exploatare a aurului, cel mai probabil, tehnologia pe baza de cianura. În Uniunea Europeana se exploateaza zacaminte aurifere doar pe baza de cianura. În prezent mine operationale de mici dimensiuni sunt în Finlanda (Kittila) si în Grecia (Olympos). În alte parti ale lumii – Africa, America Latina – se utilizeaza mercur.

De opt ani în România nu a mai fost extras nici un gram de aur, toate minele de aur fiind închise înainte de aderarea României la Uniunea Europeana.

Citeste mai departe pe gandul.info

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie