Franta, al patrulea stat cu cei mai mari investitori in Romania

 

Companiile franceze au adus în tara în ultimii ani peste 7 miliarde de euro, prin investitii în domeniul auto, telecomunicatii, constructii sau energie. Astfel, Franta se afla pe locul 4 în topul celor mai importanti investitori straini în România, cu o contributie de 9% în Produsul Intern Brut al tarii.

investitiePrintre cei mai mari investitori francezi se numara constructorul auto Renault, lantul de hipermarketuri Carrefour, dar si producatorul de anvelope Michelin.

Grupul auto Renault a intrat pe piata româneasca în 1999, prin preluarea uzinei Dacia Mioveni. A investit de atunci miliarde de euro în tara noastra si a dezvoltat divizii care produc cutii de viteze, motoare si alte componente auto. În 2013, afacerile companiei au crescut pâna la 4,4 miliarde de euro.

În 2001 au început investitiile în România si cei de la grupul Michelin, al doilea producator de anvelope din lume. Compania franceza detine acum trei fabrici de anvelope la noi în tara.

„Am decis sa facem din Bucuresti un centru regional, un centru concentrat pe Europa Centrala si de Sud. De la Bucuresti vom pilota activitatile industriale si comerciale, care implica 7 mii de persoane care se afla în cele 12 tari din jurul României si avem în grija noastra 7 uzine”, a declarat Eric Faidy, presedintele Michelin România si presedintele Camerei Franceze de Comert si Industrie în România.

Producatorul de anvelope a învestit pâna acum peste 300 de milioane de euro si a crescut numarul angajatilor la 3.000. Tot în 2001 a venit în România si retailerul Carrefour. Lantul de magazine numara acum 155 de unitati care au rulat afaceri de peste un miliard de euro, anul trecut.

Francezii mai sunt prezenti în România si cu lanturile Auchan si Cora, dar si compania de telecomunicatii Orange. Aceasta a intrat pe piata în 1997, prin preluarea MobilRom si în prezent detine o cota de piata de 38%.

Oficialii francezi atrag însa atentia ca România trebuie sa investeasca mai mult în educatie si formare profesionala, daca vrea sa aduca mai multi investitori.

De asemenea, francezii au investitii importante si în industria alimentara, constructii, infrastructura sau farmaceutice.

În sectorul financiar, cele mai cunoscute nume franceze sunt BRD-Groupe Société Générale si compania de asigurari Groupama, iar la capitolul energie GDF Suez. antena3.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie