CEDO a condamnat statul roman la plata a 7.000 de euro in cauza Butiuc, pentru conditii de detentie

 

Statul român a fost condamnat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) la plata a 7.000 de euro daune materiale cetateanului Mircea Dan Butiuc pentru tratamentul degradant la care a fost supus în timpul detentiei din penitenciarul de la Poarta Alba, informeaza marti un comunicat al CEDO.

cedoReclamatia a fost depusa de cetatenii români Mircea Dan Butiuc si Andrei Dumitrof în 2007, dar ulterior cel de-al doilea a anuntat CEDO ca renunta la actiune în iunie 2013.

Mircea Dan Butiuc a fost condamnat în 2006 pentru trafic de droguri la opt ani de închisoare în penitenciarul de la Poarta Alba. El a fost eliberat conditionat în 2010 si traieste în prezent în Constanta.

Ambii barbati s-au plâns la CEDO de tratamentul inuman si degradant la care au fost supusi în timpul detentiei.

Mircea Dan Butiuc s-a plâns în special ca a trebuit sa traiasca într-o celula de 35 mp împreuna cu alti 14 prizonieri, fara o ventilatie corespunzatoare. În plus, el a reclamat lipsa de igiena si a încalzirii în timpul iernii, precum si faptul ca celula în care traia era infestata cu paduchi si gândaci. Nu în ultimul rând, el s-a plâns de faptul ca a fost silit în mod regulat sa se dezbrace pentru a fi perchezitionat, precum ti faptul ca a fost supus la intimidari de catre paznicii închisorii.

CEDO a decis ca articolul 3 al Conventiei pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, privind interzicerea torturii si a tratamentului degrandant, a fost încalcat si a dispus ca statul român sa-i plateasca lui Mircea Dan Butiuc daune materiale de 7.000 de euro si cheltuieli de judecata de 35 de euro.(AS-autor: Florin Stefan, editor: Tudor Martalogu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie