Sesizarea de neconstitutionalitate a Hotararii de numire a prim-vicepresedintelui Consiliului ASF a fost admisa de CCR

 

In Monitorul Oficial nr. 534 din 17 iulie 2014 a fost publicata Decizia nr. 389 din 2 iulie 2014 a Curtii Constitutionale referitoare la sesizarea de neconstitutionalitate a Hotararii Parlamentului Romaniei nr. 26/2014 privind numirea prim-vicepresedintelui, membru executiv, si a unui membru neexecutiv ai Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara.

curtea constitutionalaCu Adresa nr. 2/2.952 din 18 iunie 2014, secretarul general al Camerei Deputatilor a trimis Curtii Constitutionale sesizarea formulata de grupurile parlamentare ale Partidului National Liberal si Partidului Democrat Liberal, in conformitate cu prevederile art. 146 lit. l) din Constitutie si art. 27 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, pentru exercitarea controlului de constitutionalitate asupra Hotararii Parlamentului Romaniei nr. 26/2014 privind numirea prim-vicepresedintelui, membru executiv, si a unui membru neexecutiv ai Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Autorii sesizarii considera neconstitutionala Hotararea Parlamentului Romaniei nr. 26/2014 privind numirea prim-vicepresedintelui, membru executiv, si a unui membru neexecutiv ai Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara, deoarece contravine prevederilor constitutionale ale art. 1 alin. (3) si (5). In acest sens, autorii contestatiei sustin ca aceasta hotarare incalca dispozitiile art. 9 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 93/2012, prin numirea domnului Marian Sarbu ca prim-vicepresedinte, membru executiv al Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara. Astfel, potrivit art. 9 alin. (1) lit. a2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 93/2012, pentru numirea membrilor executivi si neexecutivi ai Autoritatii de Supraveghere Financiara de catre cele doua Camere ale Parlamentului, acestia trebuie „sa aiba o experienta profesionala in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor prevazute la lit. a1).“

Autorii sesizarii considera ca domnul Marian Sarbu a indeplinit functii si demnitati publice, precum deputat, secretar de stat, ministru, presedinte al Federatiei Sindicatelor Libere din Industria Lemnului, vicepresedinte al Confederatiei Nationale a Sindicatelor Libere din Romania – Fratia, al caror continut nu a cuprins atributii din domeniile expres prevazute de textul de lege suscitat, astfel ca hotararea Parlamentului privind numirea acestuia ca membru al Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara este neconstitutionala.

In acest sens, invoca Decizia Curtii Constitutionale nr. 251 din 30 aprilie 2014, referitoare la sesizarea de neconstitutionalitate a Hotararii Parlamentului Romaniei nr. 14/2014 privind numirea presedintelui si a unui membru neexecutiv ai Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara.

In temeiul art. 27 alin. (2) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, au fost solicitate punctele de vedere ale birourilor permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor asupra sesizarii de neconstitutionalitate.

Curtea Constitutionala a decis admiterea sesizarii de neconstitutionalitate formulata de grupurile parlamentare ale Partidului National Liberal si Partidului Democrat Liberal si a constatat ca Hotararea Parlamentului Romaniei nr. 26/2014 privind numirea prim-vicepresedintelui, membru executiv, si a unui membru neexecutiv ai Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara este neconstitutionala in ceea ce priveste numirea domnului Marian Sarbu in calitate de prim-vicepresedinte, membru executiv al Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara.

In cadrul opiniei separate a judecatorilor prof. univ. dr. Valer Dorneanu si Toni Grebla se arata:

Nu suntem de acord cu solutia pronuntata prin Decizia nr. 389 din 2 iulie 2014, cu votul majoritatii membrilor Curtii Constitutionale si apreciem ca Hotararea Parlamentului Romaniei nr. 26/2014 privind numirea prim-vicepresedintelui, membru executiv, si a unui membru neexecutiv ai Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara trebuia respinsa. Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie