Studiu: Romanii, cei mai expusi din UE sa-si piarda locurile de munca din cauza automatizarii activitatilor

 

Aproape 62% dintre locurile de munca din România sunt în pericol sa dispara din cauza automatizarii activitatilor, rata fiind cea mai ridicata din Uniunea Europeana (UE), unde media se situeaza la 54%, conform unui studiu publicat de institutul Bruegel.

someriÎn rândul celor 28 de state UE, riscul de computerizare a locurilor de munca variaza de la 46,69% în Suedia la 61,93% în România, arata studiul, publicat de economistul Jeremy Bowles.

În comparatie, un studiu similar din septembrie realizat de Carl Frey si Michael Osborne de la Universitatea Oxford a aratat ca 47% dintre americani se aflau în categoria celor care risca sa-si piarda posturile din cauza avansului tehnologic, care presupune o automatizare a activitatii lor în urmatorii 10 sau 20 de ani.

Tarile din nordul Europei, printre care Marea Britanie, Germania si Franta au un risc generat de automatizare similar celui al SUA, afirma Bowles, care lucreaza la Centrul International pentru Crestere de la London School of Economics.

Deloc surprinzator, tarile de la periferia zonei euro vor suferi cel mai mult dintre membrii uniunii monetare, având în vedere ca dezvoltarea capacitatii robotilor de a învata si cresterea mobilitatii acestora vor afecta în principal locurile de munca cu salarii mici si cerinte reduse în privinta calificarii, imune în trecut la automatizare.

Impactul ar putea fi moderat de faptul ca tarile de la periferia zonei euro au adoptat, de-a lungul istoriei, noile tehnologii mai lent decât vecinii din nord, a spus Bowles.

„Daca ne asteptam ca tehnologia sa depaseasca piedicile traditionale reprezentate de sarcinile cognitive nerepetitive, atunci trebuie sa pregatim urmatoarea generatie de lucratori cu abilitati care sa ajute tehnologia, în loc sa fie amenintate de aceasta”, a afirmat cercetatorul.

În Europa Centrala si de Est, Croatia are un risc de automatizare a locurilor de munca de 57,91%, Bulgaria – 56,56%, Polonia – 56,29%, Ungaria – 55,34%, Austria – 54,1%, Cehia – 53,65% si Slovenia – 53,19%.

În rândul tarilor baltice, procentajul locurilor de munca vulnerabile la automatizare este usor mai scazut decât media la nivelul UE. Cel mai mare risc este consemnat în Estonia – 53,94%, urmata de Lituania – 51,85% si Letonia – 51,8%.

În rândul tarilor scandinave din UE, sunt în pericol sa dispara 46,69% din locurile de munca în Suedia, 49,54% în Danemarca si 51,3% în Finlanda.

Multe dintre locurile de munca din tarile din sudul Europei sunt, de asemenea, amenintate de informatizare, cu 58,94% în Portugalia, a doua rata din UE dupa România, 56,47% în Grecia, 56,18% în Italia, 55,32% în Spania si 51,27% în Malta.

În vestul Europei, Germania are o rata a locurilor de munca în pericol de 51,12%, Belgia de 50,38%, Luxemburg de 49,6%, Franta de 49,54%, Olanda de 49,5%, Irlanda de 48,51%, iar Marea Britanie de 47,17%. realitatea.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie