Asigurari private vs card european de sanatate

 

Cu toate ca din ce în ce mai multi români calatoresc în afara tarii, acestia nu prea solicita eliberarea cardului european de sanatate, prin intermediul caruia pot beneficia de asistenta medicala în orice stat al Uniunii Europene.
asigurare-medicalaAstfel, în primele 5 luni ale acestui an au fost solicitate aproape 90.000 de carduri europene de sanatate, în timp ce, în aceeasi perioada, s-au înregistrat peste 4,5 milioane de calatorii în afara tarii. Aceste plecari nu sunt doar în Uniunea Europeana, însa majoritatea calatoriilor facute de români în afara tarii sunt în state membre ale UE.
Principalele motive pentru care românii prefera sa nu solicite cardul european de sanatate sunt reprezentate de birocratia pe care o presupune acest lucru, precum si neîncrederea în sistemele publice de stat. În plus, mai exista si un numar important de persoane care înca nu stiu ca pot beneficia de acest card.
„Românii sunt înca prea putin informati despre existenta cardului european de sanatate. Foarte putini stiu ce ofera el si au retineri legate de folosirea lui pentru ca îl asociaza cu sistemul de sanatate de stat, sistem în care nu au încredere”, a declarat pentru Curierul National Iulia Osman, director executiv Raiffeisen Broker de Asigurare-Reasigurare.
Potrivit datelor CNAS, transmise la solicitarea Curierului National, în primele cinci luni ale acestui an numarul de carduri europene de asigurari sociale de sanatate (CEASS) emise catre asigurati a fost de 89.025.
În plus, în aceeasi perioada, numarul de certificate provizorii de înlocuire a cardului european de asigurari sociale de sanatate (CIP), care ofera asiguratului aceleasi drepturi ca si cardul european de sanatate si are aceeasi valabilitate de 6 luni, emise, a fost de 26.425. Anul trecut, CNAS a emis 262.218 de carduri europene de sanatate si 84.481 de certificate provizorii.
Porivit datelor Institutului National de Statistica, plecarile vizitatorilor români în strainatate, înregistrate la punctele de frontiera, au fost în perioada 1 ianuarie -31 mai 2014 de 4, 569 milioane, în crestere cu 1,3%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Procedura greoaie de obtinere a CEASS

Iulia Osman ne-a mai explicat ca mai exista o alta categorie de persoane care stiu de existenta cardului, dar care îsi doresc sa îsi poata alege prestatorul de servicii medicale, daca au nevoie, precum si de a avea servicii prompte si de calitate.
Acesta ne-a mai spus ca si procedura greoaie de obtinere a cardului european de sanatate este cu siguranta un element care blocheaza accesarea acestuia.
„Cumpararea unei asigurari private se poate face în câteva minute. Procedura greoaie de obtinere a CEASS este cu siguranta un element care blocheaza accesarea acestuia”, a completat aceasta.
Pentru a putea primi cardul trebuie completat un formular si prezentarea mai multor documente (inclusiv dovada achitarii contributiei pe sanatate pe ultimii 5 ani), deplasarea la sediul CAS pentru depunerea acestora, cardul fiind emis în 7 zile lucratoare de la depunerea documentelor.
„Este o procedura mult prea dificila pentru a fi luata în considerare atunci când o persoana îsi doreste sa plece în vacanta”, a mai afirmat Iulia Osman.

Citeste articolul integral pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta


 

Distribuie