Cum calculeaza ANRM redeventele pentru petrol si gaz?

 

Statul a încasat în primul trimestru al anului redevente în valoare de 343 de milioane de lei (76 de milioane de euro) în baza Legii petrolului 238/2004 si 33 de milioane de lei (7,3 milioane de euro) din Legea minelor 85/2003. Aceste redevente sunt însa Platforma petroliferacalculate de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) la un pret de referinta, care pentru iulie, de exemplu, este cu 20% mai mic fata de cotatia internationala în cazul petrolului, iar la gaze cu 12% fata de nivelul agreat prin calendarul de liberalizare.

„Preturile de referinta la titei se stabilesc lunar pentru cele 14 tipuri (sortimente calitative) de titei brut extras în România, de catre titularii acordurilor petroliere. Spre exemplificare, pentru luna iulie 2014 pretul mediu de referinta pentru cele 14 sortimente calitative de titei este de 2.045 lei/tona“, spun reprezentantii ANRM.

O tona de petrol contine 7,3 barili, ceea ce în­seamna ca pretul de referinta luat în calcul de ANRM, pe baril pentru luna iulie este de 85,6 dolari. Potrivit informatiilor disponibile însa, media de tranzactionare a petrolului pentru luna iulie a fost de circa 107,2 dolari pe baril, ceea ce înseamna ca statul calculeaza redeventele pornind de la un pret de referinta cu 20% mai mic fata de cotatiile internationale.

ANRM spune ca redeventele se platesc trimestrial si ca ele reprezinta o cota procentuala din valoarea productiei brute extrase pe baza preturilor de referinta. Aceasta cota variaza între 3,5 si 13,5% din valoarea productiei. ANRM stabileste lunar preturile de referinta pentru sortimentele de titei produse de zacamintele aflate în exploatare, cât si pentru gazele naturale extrase.

Tot ANRM mai precizeaza ca daca titularul valorifica gazul si/sau titeiul extrase din România la preturi mai mari decât pretul de referinta, la calculul redeventei petroliere se ia în considerare pretul de valorificare. În cazul în care producatorul îsi valorifica productia la un pret mai mic decât pretul de referinta, atunci în calculul redeventei se ia în considerare pretul de referinta. Roxana Petrescu, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie