Presedintele Traian Basescu solicita Avocatului Poporului explicatii in legatura cu faptul ca nu a sesizat pana acum CCR privind ordonanta de modificare a Legii Educatei

 

Presedintele Traian Basescu i-a scris Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, cerând explicatii în legatura cu faptul ca nu a sesizat pâna acum Curtea Constitutionala asupra ordonantei de urgenta 26/2014 privind legea educatiei. Basescu i-a cerut lui Ciorbea înca din 4 iulie sa atace aceasta ordonanta.

traian basescu 2„Având în vedere ca, pâna la aceasta data, nu au fost luate masuri pentru restabilirea ordinii constitutionale si înlaturarea efectelor intrarii în vigoare a ordonantei de urgenta indicate, va solicit sa reanalizati posibilitatea de a sesiza direct Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a acestei ordonante de urgenta pentru considerentele precizate în scrisoarea din 4 iulie a.c. În cazul în care veti decide sa nu dati curs procedurii de sesizare a Curtii Constitutionale, va rog sa aveti în vedere, daca veti considera oportun, sa-mi comunicati motivele care au stat la baza refuzului initierii unui asemenea demers”, se arata în scrisoarea lui Basescu.

În plus, seful statului arata ca mai multe organizatii non-guvernamentale i-au cerut lui Victor Ciorbea sa sesizeze CCR pe acest subiect.

„Prin atributia Avocatului Poporului de a sesiza direct Curtea Constitutionala în cadrul unei proceduri speciale s-a avut în vedere ca drepturile si libertatile cetatenilor sa fie mai bine aparate. În acest sens, va solicit sa luati în considerare si punctul de vedere al societatii civile, referitor la care ati fost sesizat, fata de încalcarea drepturilor constitutionale ale cetatenilor prin mentinerea în vigoare a ordonantei de urgenta mai sus indicate.

Statul de drept reprezinta una dintre valorile supreme ale poporului român si presupune obligativitatea respectarii Constitutiei si a jurisprudentei Curtii Constitutionale. Instituirea unui climat de legalitate implica recunoasterea drepturilor si libertatilor cetatenilor, iar un rol aparte în aceasta privinta revine Avocatului Poporului care are posibilitatea sa asigure, prin pârghiile constitutionale si legale ce i-au fost conferite, respectarea Legii fundamentale”, explica Traian Basescu.

Presedintele Traian Basescu i-a trimis, si pe 4 iulie, lui Victor Ciorbea, o scrisoare în care îi semnaleaza ca OUG care modifica Legea Educatiei încalca regimul constitutional privitor la emiterea OUG, el afirmând ca respectarea Legii fundamentale trebuie sa fie asigurata de Avocatul Poporului. Mircea Marian, Alexandra Ciliac, evz.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie