Guvernul a aprobat Strategia nationala de securitate si siguranta nucleara

 

România are o Strategie nationala de securitate si siguranta nucleara. Documentul a fost aprobat în Guvern în sedinta de saptamâna trecuta si publicat în Monitorul Oficial.

guvernul ponta 3Strategia are ca scop realizarea cadrului general necesar abordarii unitare si coerente a obiectivului referitor la îmbunatatirea securitatii si sigurantei în domeniul nuclear, precum si conjugarea eforturilor autoritatilor si institutiilor cu atributii si responsabilitati relevante. Baza strategiei nationale de securitate si siguranta nucleara o reprezinta legislatia nationala în domeniul nuclear, normele emise si procesele de autorizare si control gestionate de Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), autoritatea nationala competenta în domeniul nuclear, care asigura cadrul pentru desfasurarea în siguranta si în scopuri exclusiv pasnice a activitatilor nucleare. Strategia se va revizui si se va actualiza periodic, cel putin o data la 5 ani.

Monitorizarea stadiului implementarii prezentei strategii se realizeaza anual de catre CNCAN, rezultatele urmând a fi incluse într-un raport care va fi transmis Guvernului cel târziu pâna la sfârsitul semestrului I al anului în care se raporteaza. Raportul va cuprinde si un plan de masuri privind activitatile care nu au fost implementate.

Avertizarea populatiei

Autoritatile vor elabora sau actualiza proceduri de interventie în caz de accident nuclear, precum si proceduri de realizare a decontaminarii. Pentru populatie vor fi pregatite brosuri, pliante si pagini web prin care vor fi difuzate informatii relevante privind protectia în caz de urgenta radiologica. Vor fi totodata întocmite harti de hazard care sa cuprinda zonele si arealele riverane surselor de risc specific ori care pot fi afectate în caz de accident nuclear sau radiologic.

Pâna în decembrie 2016 vor fi actualizate normele de securitate nucleara. Iar pâna la sfârsitul anului viitor va fi finalizata implementarea “Planului national de actiuni post-Fukushima”.

De remarcat, în proiect este prevazuta si “implementarea unor programe de cercetare si de evaluare privind managementul îmbatrânirii si extinderea duratei de operare a instalatiilor nucleare”. Cele doua reactoare nucleare de la Cernavoda au fost puse în functiune în 1996 (reactorul 1) si respectiv 2007 (reactorul 2). Un astfel de reactor are o durata de viata de circa 30 de ani.

În document este prevazuta elaborarea, între altele, a unui proiect de Hotarâre a Guvernului pentru înfiintarea Comisiei de accident nuclear si caderi de obiecte cosmice (CANCOC), proiect ce are ca termen de realizare decembrie 2014.

De asemenea, pâna la sfârsitul anului viitor va fi elaborat un plan anual de instruire a personalului din cadrul ANSVSA (Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor) privind managementul crizelor, evaluarea si analiza riscurilor privind contaminarea radioactiva a alimentelor, apei si furajelor.

Urmeaza totodata sa fie implementat un sistem de prognoza a norului de poluant radioactiv la scara nationala pentru evaluarea consecintelor accidentelor nucleare sau radiologice.

În plus, vor fi achizitionate noi autospeciale si echipamente pentru detectie, cercetare si decontaminare. Alina Oprea, puterea.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie