Rolul si obligatiile pe care le are Avocatul Poporului

 

Avocatul Poporului este cel care mediaza intre cetatean si administratia publica, incercand sa rezolve conflictele prin buna intelegere si sa gaseasca o solutie de compromis astfel incat interesele legitime ale cetateanului sa fie satisfacute in cea mai mare masura posibila, explica prof.univ. Simina Tanasescu.

avocatul poporuluiInstitutia „Avocatul Poporului” a intrat in atentia publica in ultimele saptamani dupa ce in fruntea ei a fost numit de PSD Victor Ciorbea, iar acesta intarzie luarea unor decizii cu privire la cateva ordonante controversate adoptate de Guvernul Ponta, printre care si cea care modifica legea Educatiei, ordonanta vehement contestata de presedintele Traian Basescu, universitati de prestigiu, studenti sau partide.

Intr-un interviu acordat Ziare.com prof. univ. Simina Tanasescu, doctor in drept constitutional, cadru didactic la Universitatea Bucuresti si director al Centrului de Drept Constitutional si Institutii Politice, vorbeste despre rolul si obligatiile pe care le are Avocatul Poporului, dar si despre posibilitatea ca acesta sa fie tras la raspundere in cazul in care nu isi indeplineste aceste obligatii.

Care este menirea principala a Avocatului Poporului? De unde vine numele institutiei si de ce a fost ea infiintata in Romania?

Avocatul Poporului este o institutie de tip Ombudsman, aparuta in Romania odata cu intrarea in vigoare a Constitutiei din 1991 si, in fapt, infiintata mult mai tarziu, abia dupa adoptarea legii ei organice, in 1997. (E cunoscuta o istorioara din 1997, cand primul Avocat al Poporului, dl. Paul Mitroi, neprimind sediu de la Parlament, a decis sa isi stabileasca singur „cartierul general” la bufetul Senatului si chiar a primit corespondenta pe adresa „Avocatul Poporului, la bufetul Senatului”).

Originea istorica a institutiei Ombudsman-ului este inca disputata intre Suedia si Norvegia si este conventional plasata in secolele XVI-XVII. Menirea ei generica nu a cunoscut insa prea multe fluctuatii in timp, chiar daca formele sub care isi desfasoara activitatea in diferitele state ale lumii pot fi destul de diferite.

Scopul Ombudsman-ului este acela de a media intre cetatean si administratia publica pentru a ajunge la o solutie de compromis in care interesele legitime ale cetateanului sa fie satisfacute in cea mai mare masura posibila tinand seama si de dificultatile ori problemele pe care le poate intampina uneori administratia publica, fara a se ajunge la o confruntare fatisa (ori chiar proces), ci prin buna intelegere.

Denumirea institutiei din Romania a fost inspirata de cea a corespondentului spaniol si poate induce in eroare: Avocatul Poporului nu este un avocat in sensul propriu al cuvantului, ci un intermediar intre doua parti care altfel ar putea ajunge la un conflict.

Citeste interviul integral pe ziare.com

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie