CSM a aprobat Raportul Inspectiei Judiciare privind respectarea legislatiei cu privire la emiterea ordinelor de protectie in dosarele de combatere a violentei in familie

 

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat Raportul Inspectiei Judiciare prin care s-a stabilit ca judecatorii respecta dispozitiile legale cu privire la emiterea ordinului de protectie în dosarele de prevenire si combatere a violentei în familiei.

csmPotrivit unui comunicat al CSM, Inspectia Judiciara a constatat ca, în perioada 12 mai 2012 — 31 martie 2014, pe rolul judecatoriilor din România au fost înregistrate 3.629 de cauze având ca obiect emiterea ordinului de protectie iar la instantele de control judiciar s-au înregistrat 676 de astfel de cauze.

Cele mai multe s-au înregistrat la judecatoriile din Bucuresti, 515 dosare, iar cele mai putine la judecatoriile din judetul Caras-Severin, 6 dosare.

Inspectia Judiciara a stabilit ca dispozitiile legale în materie sunt respectate de judecatori.

Totusi, exista si unele deficiente cu privire la celeritatea solutionarii cererilor de emitere a ordinelor de protectie, a motivarii solutiei si a comunicarii ordinelor de protectie catre structurile din Politia Româna pentru a fi puse în executare.

Pentru înlaturarea acestora, Sectia pentru judecatori a CSM a dispus luarea masurilor administrative care se impun de catre presedintii de instante si intensificarea activitatii de învatamânt profesional tematic.

Conform Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei în familie, prin ordinul de protectie se pot lua masuri provizorii, pentru maximum sase luni, în cazul actelor de violenta comise asupra unui membru al familiei, constând, de exemplu, în evacuarea agresorului din locuinta, reintegrarea victimei în locuinta, interdictia pentru agresor de a se apropia de victima.

Cererea este solutionata de judecatoria de pe raza teritoriala în care îsi are domiciliul sau resedinta victima, în regim de urgenta.(AS-autor: Eusebi Manolache, editor: Antonia Nita), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie