Sume exagerate cerute de unele autoritatile locale pentru fotocopii ale actelor

 

Accesul la informatiile de interes public se plateste scump în unele judete. Pentru ca oamenii nu au alta varianta, autoritatile locale îsi permit sa le ceara sume exagerate în schimbul unei fotocopii.

12057362-big-grey-copier-in-grey-office-and-color-life-beyond-windowUn studiu al Autoritatii pentru Apararea Drepturilor Omului arata ca cei care locuiesc in Mehedinti, Tulcea sau Bacau platesc pentru o singura fotocopie cam de 20 de ori mai mult decât la un centru.

Recordul este la Turnu Severin, unde consiliul local a încasat anul trecut aproape 200.000 de lei din taxa pe xerox. Asta în conditiile în care o pagina duplicat dupa un document costa 18 lei.

„Din ratiuni din zona economica, având în vedere ca erau multe acte, foarte multe pagini, hârtie, topuri, tonner, cheltuieli pe care le aveam pentru eliberarea acestor documente… Sunt prevederi în Codul Fiscal care ne permit si putem sa luam astfel de taxe”, spune Marius Screciu, viceprimarul municipiului Drobeta-Turnu Severin.

Taxa de copie e usturatoare si în Tulcea. Între patru si sapte lei trebuie sa plateasca cei care au nevoie de un document.

„Pentru persoane fizice – 4 lei fila, format A4, 5 lei fila în format A3, 6 lei fila în format A2. Iar pentru persoane juridice – 5 lei fila în format A4, 6 lei fila în format A3, 7 lei fila în format A2”, spune Iusuf Levent, director la Administratia Publica Tulcea.

„2 lei cred ca ar fi ok. 2 lei, 3 lei maxim, dar 7 lei nu cred. La veniturile noastre si la situatia economica a tarii cred ca e suficient 2… maxim 3 lei”, spune un localnic.

„Am fost în mai multe orase si vazând preturile si facând comparatie cu la noi, într-adevar, la noi piata si toate preturile sunt mai mari fata de alte orase. Nu stiu, poate ca e Dunarea”, adauga o femeie.

În alte judete, institutiile administrative nu sunt asa de lacome. De exemplu, în Bihor, Maramures, Satu Mare, Vaslui, Botosani, Braila sau Cluj nu se cere niciun ban pentru o fotocopie. digi24.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie