Ambulantierii nemultumiti de noua legislatie rutiera privind recoltarea de probe biologice la locul accidentului
Personalul care lucreaza pe ambulanta este nemultumit de noua legislatie rutiera, care prevede recoltarea de probe biologice la fata locului. Este neclara si îngreuneaza munca echipelor de urgenta, sustin medicii si ambulantierii.
O noutate introdusa în Codul Rutier, valabila de la sfârsitul lunii august, care prevede ca, în cazul unui accident rutier, probele biologice care arata concentratia de alcool din sânge pot fi recoltate la fata locului de echipajele de prim ajutor, a bagat în ceata personalul care lucreaza în domeniul medicinei de urgenta.
Concret, acestia nu înteleg cu exactitate cum se vor aplica noile prevederi si sustin ca doar doctorii de pe ambulante sau de pe autospecialele SMURD prevazute cu medic ar putea lua sânge la locul accidentului.
Pentru ceilalti – paramedici, asistenti medicali – ar fi nevoie de pregatire suplimentara si de cursuri cu ajutorul carora sa învete cum se foloseste trusa de recoltare, de care momentan dispun doar reprezentantii politiei. În plus, noua procedura ar putea tine blocate echipajele medicale de interventie la urgente.
Prevedere facultativa în lege
În plus, explica specialistii, actul normativ prevede doar posibilitatea, nu obligativitatea de a recolta sânge la fata locului.
„Pâna când Ministerul Sanatatii sau Departamentul pentru Situatii de Urgenta nu ne va obliga sa facem acest lucru pe teren, îi vom lasa tot pe cei din unitatile de primiri urgente sa recolteze probele biologice, asa este normal. Medicii nu au nevoie de pregatire suplimentara, dar trebuie instruiti, pentru ca personalul de pe ambulanta nu a folosit niciodata asemenea truse, nu a facut obiectul activitatii noastre pâna în acest moment”, a declarat doctorul Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanta Bucuresti Ilfov (SABI).
Chiar daca initiatorii ordonantei sustin ca aceasta noutate a avut ca ratiune logica si practica situatiile în care la locul unui eveniment rutier se prezinta echipajul ambulantei pentru a acorda îngrijiri medicale, fara a mai fi necesara deplasarea ulterioara a victimei la spital, sefa SABI subliniaza ca orice victima a unui accident rutier trebuie dusa la camera de primiri-urgente din spital, pentru investigatii.
Citeste mai departe pe adevarul.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!