De anul viitor asiguratorii vor cotiza mai mult la Fondul de garantare a asiguratilor

 

Începând cu 1 ianuarie 2015, asiguratorii vor cotiza mai mult la Fondul de garantare a asiguratilor, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) înstiintând deja jucatorii din piata ca a luat aceasta decizie pentru ca despagubirile si rezervele tehnice în cazul politelor cu risc ridicat au crescut mai repede decât primele.

asf logo1„Urmare a analizei evolutiei pietei de asigurari pe perioada ultimilor 7 ani (2007 – 2013) si în special a evolutiilor înregistrate de clasele de asigurari considerate cu un risc ridicat în ceea ce priveste posibilitatea ajungerii în situatia în care este necesara interventia Fondului de garantare a asiguratilor (FGA), analiza efectuata atât pe primele subscrise, cât si pe indemnizatiile platite si rezervele tehnice aferente acestor clase, se constata o crestere mult mai mare a nivelului ultimelor doua elemente fata de primul”, noteaza Mediafax citând adresa trimisa de ASF catre asiguratori.

Conform acesteia, contributia în cazul asigurarilor generale va creste de la 0,8% la 1% din prime încasate, în cazul politelor de viata urmând ca asiguratorii sa plateasca 0,5%, fata de 0,3% cât se plateste în prezent.

„Pentru garantarea unei bune functionari a pietei asigurarilor, cât si pentru buna protectie a asiguratilor si întarirea încrederii acestora, s-a hotarât, începând cu 1 ianuarie 2015, majorarea cotelor de contributie datorate de asiguratori la Fondul de garantare a asiguratilor (FGA)”, se mai spune în document.

Anul trecut, fondurile însumau aproape 845 mil. lei

Disponibilitatile FGA la sfârsitul anului trecut se ridicau la 844,8 milioane de lei, putând fi plasate, conform Legii 136/1995, în instrumente ale pietei monetare purtatoare de dobânda, la institutii de credit, în titluri de stat sau alte plasamente sau alocari stabilite prin legislatia în vigoare.

Anul trecut, nivelul contributiei a fost de 0,3% pentru asigurarile de viata si 0,8% pentru asigurarile generale (similar anului anterior). Afrodita Cicovschi, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie