Dezvaluirea informatiilor din dosarele penale pedepsita cu pana la trei ani de inchisoare

 

Senatul a adoptat tacit un amendament propus de senatorul PSD Serban Nicolae, care prevede ca orice cetatean care dezvaluie informatii din dosarele penale sa fie pedepsit cu pâna la trei ani de închisoare. Nicolae a depus o modificare a Codului Penal prin cod-procedura-penalacare sustine ca dezvaluirea de informatii nepublice din dosarele penale sa fie incriminata. Explicatia senatorului a fost ca modificarea are rolul de a clarifica prevederile Codului Penal. De precizat ca Serban Nicolae a fost avocatul fostului senator Catalin Voicu, condamnat definitiv la sapte ani de închisoare pentru coruptie. Procedural, adoptarea tacita înseamna ca amendamentul este considerat însusit si adoptat fara a fi supus la vot, iar propunerea va deveni lege numai dupa ce este aprobata de Camera Deputatilor, forul decizional.

Sub motivatia îmbunatatirii Codului Penal, senatorul PSD Serban Nicolae a propus sanctionarea cu pedepse de pâna la trei ani de închisoare a persoanelor care publica informatii din dosarele penale. Senatorul sustine ca divulgarea de informatii din dosarele de coruptie ar reprezenta o infractiune grava si ca cei responsabili trebuie sa fie trasi la raspundere. Serban Nicolae îsi motiveaza proiectul legislativ spunând ca prevederile din actualul Cod Penal sunt imprecise.

Mai exact, senatorul PSD a propus modificarea articolelor 276 si 277 din Codul Penal. Senatorul a decis sa propuna modificarea articolului 277 din Noul Cod Penal, care vorbeste despre ”Compromiterea intereselor justitiei”. Chiar si în forma actuala, articolul a ridicat o serie de probleme, în special în relatia dintre presa si magistrati, pentru ca o interpretare excesiva a acestui text poate duce la secretizarea dosarelor penale.

Senatorul PSD a mers însa mai departe si a propus pedeapsa cu închisoarea pentru toti cetatenii care dezvaluie ”informatii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauza penala aflata in curs de cercetare”. Sanctiunea fiind de la sase luni la trei ani de închisoare, aceasta noua infractiune ar urma sa fie introdusa în legea penala la aliniatul 3 al articolului 277.

Citeste mai departe pe gandul.info

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie