Au fost aduse modificari Procedurii privind schimbarea furnizorului de energie electrica

 

Furnizorul de energie electrica va putea fi schimbat în orice zi calendaristica, iar clientul final va avea dreptul de a denunta unilateral contractul de furnizare, cu respectarea conditiilor contractuale, reiese din Ordinul nr. 105/ 2014, aprobat, miercuri, de Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

ANREPotrivit unui comunicat remis Agerpres, documentul reprezinta o îmbunatatire a Procedurii privind schimbarea furnizorului de energie electrica aprobata prin Ordinul ANRE nr. 88/ 2009, cu modificarile si completarile ulterioare.

‘Documentul a fost elaborat în scopul armonizarii regulilor de schimbare a furnizorului aplicate în România cu legislatia Uniunii Europene, în special cu prevederile Directivei 2009/ 72/ CE a Parlamentului European si a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piata interna a energiei electrice si de abrogare a Directivei 2003/ 54 / CE, transpuse în legislatia nationala prin Legea nr. 123/ 2012 a energiei electrice si gazelor naturale, cu modificarile si completarile ulterioare’, se arata în comunicatul citat.

Conform noului ordin, principalele modificari aduse în favoarea consumatorilor sunt: posibilitatea schimbarii furnizorului în orice zi calendaristica; scurtarea procesului de schimbare a furnizorului, creându-se conditiile de încadrare în termenul de 21 de zile impus de Directiva 72 /2009 /CE pentru schimbarea furnizorului unui loc de consum; dreptul clientului final de a denunta unilateral contractul de furnizare, cu respectarea conditiilor contractuale; eliminarea posibilitatii suspendarii procesului de schimbare a furnizorului de energie electrica, ca urmare a neachitarii facturilor de energie electrica; prevederea explicita a faptului ca procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, fiind interzisa perceperea oricaror taxe sau tarife legate de parcurgerea etapelor specifice.

Proiectul de ordin a fost supus consultarii publice (prin afisare pe pagina de internet a ANRE) în perioada decembrie 2013 – ianuarie 2014 si în perioada august-septembrie 2014 si ulterior dezbaterii în cadrul Consiliului consultativ al ANRE. economica.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie