Decizia CCR privind ajutorul public judiciar in materie civila

 

În Monitorul Oficial al României nr. 594 din data de 8 august 2014 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 374 din 26 iunie 2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 1, art. 2, art. 4, art. 6-9, art. 12, art. 14 si art. 16 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civila.

ciocan curtea constitutionalaExceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata de Societatea Comerciala “Genel International” – S.R.L. din comuna Rebra, judetul Bistrita-Nasaud într-un dosar aflat pe rolul Judecatoriei Suceava.

Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate îl constituie dispozitiile art. 1, art. 2, art. 4, art. 6-9, art. 12, art. 14 si art. 16 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 51/2008, acestea prezentând urmatorul continut:
– Art. 1: “Ajutorul public judiciar reprezinta acea forma de asistenta acordata de stat care are ca scop asigurarea dreptului la un proces echitabil si garantarea accesului egal la actul de justitie, pentru realizarea unor drepturi sau interese legitime pe cale judiciara, inclusiv pentru executarea silita a hotarârilor judecatoresti sau a altor titluri executorii.”;
– Art. 2: “(1) Prezenta ordonanta de urgenta este aplicabila în toate cazurile în care se solicita ajutor public judiciar în fata instantelor judecatoresti sau a altor autoritati cu atributii jurisdictionale române de catre orice persoana fizica având domiciliul sau resedinta obisnuita în România sau într-un alt stat membru al Uniunii Europene.
(2) Pentru a determina daca solicitantul are domiciliul pe teritoriul României se aplica legea româna. În cazul în care solicitantul nu are domiciliul pe teritoriul României, pentru a se stabili daca acesta are domiciliul pe teritoriul unui alt stat membru se aplica legea statului membru în cauza.
(3) Stabilirea domiciliului sau a resedintei obisnuite se determina în functie de data depunerii cererii de ajutor public judiciar.”;
– Art. 4: “Poate solicita acordarea ajutorului public judiciar, în conditiile prezentei ordonante de urgenta, orice persoana fizica, în situatia în care nu poate face fata cheltuielilor unui proces sau celor pe care le implica obtinerea unor consultatii juridice în vederea apararii unui drept sau interes legitim în justitie, fara a pune în pericol întretinerea sa ori a familiei sale.”;

Citeste mai departe pe juridice.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie