In 2015 BCR estimeaza cresteri de taxe si scaderea investitiilor

 

BCR a redus semnificativ estimarea privind cresterea economică din Romania în 2015, anticipând un avans de numai 2,2% fată de 3% anterior, revizuirea venind pe fondul unor posibile cresteri de taxe şi a investitiilor reduse, se arată într-o notă publicată luni de bancă.
taxe mariAceasta este cea de a doua revizuire a cresterii PIB. În octombrie, BCR a redus prognoza pentru cresterea economică de anul viitor de la 3,3%, estimând că deteriorarea situatiei economice a principalilor parteneri comerciali va avea un impact negativ pe piata locală.
Prognoza pentru avansul economic de anul acesta a rămas neschimbată la 1,8%.
„Comisia Europeană este mai optimistă în ceea ce priveste cresterea economică din România, dar noi anticipăm că avansul va fi limitat din cauza înăspririi regimului de taxare”, se arată în raportul BCR.

Comisia Europeană estimează o creştere a PIB de 2% în acest an si de 2,4% anul viitor, potrivit raportului de toamnă publicat la începutul lunii. Proiectiile au fost reduse de la 2,8%, respectiv 2,6% anterior.
Analistii BCR apreciază că deficitul bugetar se va adânci la 2,5% din PIB anul viitor, fată de un nivel de 2,2% din PIB estimat anul acesta.
„Credem că guvernul va negocia cu autoritătile europene cresterea tintei de deficit bugetar, pentru a permite cheltuieli mai mari cu investitiile publice si mentinerea CAS la nivelul curent”, potrivit raportului.
Comisia estimează, în raportul privind prognoza economică de toamnă, că Guvernul va fi nevoit să crească taxe sau să taie cheltuieli pentru a compensa scăderile de venituri prognozate în 2015 din reducerea CAS, a taxei pe stâlp şi a accizelor, în caz contrar urmând ca deficitul bugetar să urce la 2,8% din PIB, cu 10 miliarde lei peste tintă.capital.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie