Cum influenteaza statul rezultatele financiare ale companiilor?

 

Rezultatele financiare ale companiilor depind si anul acesta de starea generala a economiei si de deciziile fiscale ale guvernului, iar cele mai mari profituri se fac din vânzari de active financiare, inclusiv detineri la alte societati.

calculator si pixCompaniile listate la BVB mizau pe profit anul acesta, iar cele mai multe au avut dreptate daca ne uitam la rezultatele la noua luni. Însa cifrele sunt oricum influentate de situatia generala a economiei, în special de fiscalitate. De aceea, vedem cum societati mari au probleme, iar cauzele sunt puse pe seama noilor taxe sau impozite impuse. Cel mai la îndemâna caz este cel al OMV Petrom, care si-a vazut, în primele noua luni, profitul net diminuat de la 3,66 miliarde lei anul trecut pâna la 2,4 miliarde lei. Aceasta, în ciuda câstigului net aferent trimestrului al treilea, care a urcat de la 827 milioane lei pâna la 1,19 miliarde lei. Daca micsorarea profitului poate fi pusa (partial) pe seama impozitului pe constructii speciale, scaderea vânzarilor, de la 18,15 miliarde lei în primele trei trimestre ale anului trecut, pâna la 16,19 miliarde lei, poate fi cauzata doar de starea economica generala si de cerere. Starea generala dificila poate fi luata în calcul si pentru rezultatele slabe ale BRD – Groupe Societe Generale, care si-a vazut activele totale diminuate de la 47,08 milliarde lei, la sfârsitul anului trecut, pâna la 43,55 miliarde lei la finele primelor noua luni din acest an. Profitul operational net a scazut de la 1,11 miliarde lei pâna la 970 milioane lei, însa costul net al riscului si alte componente au facut ca profitul sa coboare pâna la 20 milioane lei, de la 50 milioane lei în primele trei trimestre ale anului trecut. Costul net al riscului s-a diminuat usor de la 1,04 miliarde lei, pâna la 952 milioane lei.

Câstiguri din vânzari de active

Banca Transilvania a reusit, în schimb, sa îsi mentina linia de rezultate foarte bune, cu un profit net în crestere cu aproape 41%, pâna la 338 milioane lei. Si valoarea totala a activelor a urcat cu 6,2%, pâna la 34,05 miliarde lei, în timp ce veniturile operationale s-au majorat cu 26,3%, pâna la 1,45 miliarde lei. „Banca Transilvania continua sa beneficieze de câstiguri din activele financiare disponibile pentru vânzare, precum titluri de stat, si de o activitate de creditare mai intensa decât cea a celorlalte banci, în conditiile uneia dintre cele mai mici rate a creditelor neperformante“, spune Daniela Ropota, analist la Intercapital Invest. Rezultatele celorlalte companii listate sunt amestecate. Societatile de investitii financiare (SIF), spre exemplu, variaza de la pierdere (cum este SIF Imobiliare, vehicul controlat de SIF Banat-Crisana), la încasari de 227 milioane lei obtinute prin vânzari de actiuni (SIF Banat-Crisana). Bursa de Valori Bucuresti, care trece prin schimbari semnificative, cum ar fi disparitia blocului de tranzactionare, a reusit sa îsi majoreze cu 94% profitul net din primele noua luni, pâna la 9,33 milioane lei, în timp ce cifra de afaceri s-a ridicat la 18,9 milioane lei, cu 39% peste cea din aceeasi perioada a anului trecut. Interesanta este situatia de la Conpet Ploiesti, transportatorul de titei, care a reusit un profit net în crestere cu 22% în primele noua luni, pâna la 47,9 milioane lei. Interesanta deoarece Fondul Proprietatea si-a valorificat un pachet de 23,6% din actiunile Conpet printr-un plasament privat, obtinând aproape 100 milioane lei. Practic, FP a valorificat un moment bun al transportatorului, la care mai detine înca un pachet de 6,1%. Fondul Proprietatea a încheiat primele trei trimestre cu un profit net de 984 milioane lei. Aurel Dragan, capital.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie