Presedintele Traian Basescu a semnat Decretul de promulgare a legii prin care se abroga art. 276 din Codul Penal privind presiuni asupra justiţiei

 

Traian Băsescu a semnat astăzi Decretul de promulgare a legii prin care se abrogă art. 276 din Codul Penal privind presiuni asupra justiţiei. Preşedintele a contestat la Curtea Constituţională legea de abrogare a acestui articol, dar CCR i-a respins obiecţia.

basescu semnandArticolul 276, privind presiuni asupra justiţiei prevedea că: „Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea, de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.”

În octombrie, preşedintele Traian Băsescu anunţa că atacă la Curtea Constituţională legea de abrogare a articolului 276 din Codul Penal privind presiunile asupra justiţiei, arătând că sunt cazuri de „campanii furibunde” împotriva magistraţilor, „declaraţii ticăloase ale unora din dubă”.

„Din păcate, Parlamentul şi-a menţinut poziţia, pentru că eu am trimis o dată la Parlament legea, propunând să nu se abroge acest articol. Parlamentul, Guvernul de asemenea, a încuviinţat abrogarea acestui articol. Atac legea aşa cum ea a fost votată de Parlament, cu acceptul Guvernului, o atac la Curtea Constituţională. Motivul fundamental pentru care o atac este legat de independenţa justiţiei. Avem cazuri pe care le trăim cu ochii noştri, campaniile furibunde pe care le-a dus trustul Intact împotriva procurorilor, judecătorilor, declaraţiile ticăloase ale unora de prin dubă: „I-am dat bani şefului DNA şi preşedintei Înaltei Curţi”. De aceea, cel puţin în acest stadiu, menţinerea acestui articol pentru independenţa justiţiei este necesar”, afirma la vremea respectivă Băsescu.

El adăuga că spera ca la Curtea Constituţională să aibă câştig de cauză, arătând că Guvernul susţine abrogarea articolului 276 „în numele unei iluzorii libertăţi de exprimare”.

Curtea Constituţională a respins însă în 4 noiembrie obiecţia de neconstituţionalitate.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a respins obiecţia de neconstituţionalitate având ca obiect dispoziţiile Legii pentru abrogarea art.276 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal, ca neîntemeiată în raport de criticile formulate”, anunţa atunci Curtea Constituţională.

Legea de abrogare a articolul 276 din Codul Penal fusese adoptată de Parlament şi după ce preşedintele Traian Băsescu a cerut reexaminarea ei pe motiv că ar afecta independenţa justiţiei. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie