Judecator Cristi Danilet: Coruptia afecteaza intreaga societate

 

Aproape 2.000 de persoane au fost condamnate in ultimii 5 ani pentru fapte de coruptie, marea majoritate barbati, iar in circa 350 de cazuri a fost vorba despre mita.

cristi danilet3Statisticile au fost prezentate, marti, de judecatorul Cristi Danilet, membru in CSM, in cadrul dezbaterii „Consolidarea statului de drept intr-un spatiu al schimbarii” organizata de Expert Forum si fundatia Konrad Adenauer cu ocazia Zilei Internationale Anticoruptie, instituita de ONU in 2003.

„Acest flagel afecteaza intreaga societate, a lovit toate institutiile statului, toate sunt mancate de acest cancer odios – coruptia”, a subliniat judecatorul, prezentand cateva statistici referitoare la ultimii 5 ani.

Astfel, din 2009 pana in prezent 1.927 de persoane au fost condamnate pentru fapte de coruptie, dintre care 1.609 barbati, 350 de condamnari fiind pentru luare de mita si 342 de condamnari pentru dare de mita.

„Cred ca e o atentionare puternica. In Romania se sanctioneaza penal si darea de mita, prin urmare, daca vrem cu adevarat sa luptam contra coruptiei, trebuie sa incepem prin a refuza sa dam mita”, a subliniat judecatorul Cristi Danilet.

Acesta a prezentat si numarul magistratilor care au ajuns in spatele gratiilor fiind condamnati definitiv pentru fapte de coruptie: 27 de procurori si 25 de judecatori.

„CSM militeaza si pentru respectarea regulilor de disciplina judiciara (…) 98 de judecatori si alti 42 de procurori au fost sanctionati disciplinar, pedepsele mergand pana la eliminarea din magistratura”, a mai afirmat acesta. Camelia Badea, ziare.com

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie