Cine va putea vota candidatii la Cdm?

 

Discutand cu un coleg mediator(neautorizat inca), dar cu vechime intr-o alta profesie liberala, pe tema modalitatilor de vot pentru urmatoarele alegeri mi-a spus:

VotantiUita-te bine in jurul tau si gandeste-te la cate activitati si actiuni ai participat nu cumva te-ai intalnit mereu cu aceeasi colegi? A contat pentru ei sau pentru tine unde a fost conferinta, cursul sau stagiul? Priveste la cei care sunt si acum in mijlocul evenimentelor? Nu cumva sunteti aceeasi? Daca as hotara eu, as face o conferinta undeva in mijlocul tarii unde participantii sa poata si vota. Cine este cu adevarat implicat in ceea ce se intampla in mediere va fi acolo.

Nu te pune pe ganduri o asemenea abordare?

Concluzia principala la care a ajuns echipa care a muncit la realizarea anuarului este aceea ca, dincolo de cifrele prezentate in Anuarul Mediatorilor, numarul celor care practica aceasta meserie este cu mult mai mic fata de cifrele oficiale.

Avand mii de contacte cu mediatorii inscrisi in Tabloul Mediatorilor, am avut supriza sa constat ca multi dintre acestia de abia isi aduceau aminte ca sunt mediatori. Desi figurau in prea cunoscutul tablou drept mediatori autorizati. Prea multi dintre mediatorii cu care am vorbit practica o alta meserie si trateaza profesia de mediator ca fiind ceva care nu aduce „INCA” bani, dar care s-ar putea sa aduca la un moment dat.

M-am uitat la numarul mediatorilor inscrisi in tablou mediatorilor autorizati la sectiunea „cu drept de exercitare”( este singura sectiune functionala) si azi, 11.12.2014, sunt 6682. La data de 30.04.2014 erau 8325. La sfarsitul lunii octombrie aveam 260 de colegi autorizati fara o forma de exeritare a profesiei si 1397 colegi care nu sunt inscrisi intr-o asociatie sau nu sunt inscrisi la Finante.

Exista si colegi care sunt autorizati, au statut de membrii intr-o asociatie, au CIF dar nu apar pe tabloul mediatorilor autorizati pentru ca au considerat ca nu au de ce sa plateasca acea taxa anuala pentru ca pot exercita profesia de mediator si fara a fi in tablou dovedind partilor cu autorizatia de mediator si de infiinare a biroului ca sunt in conformitate cu cerintele legii.

Sunt colegi in curs de autorizare, sunt colegi care au cererile de suspendare depuse la CdM.
E important de stabilit criteriile, sau lipsa lor, pentru candidatii la CdM. Acestia vor depune niste acte care vor fi verificate( oare de cine?) si vor fi facute publice.

E oare nevoie de stabilit conditii si pentru cei care vor vota?

Sunt pe picior de egalitate cei care au indeplinit cerintele pentru a fi in tabloul mediatorilor cu cei care au ocolit aceste demersuri? Sau cei care sunt cu taxele platite la zi cu cei care nu au mai platit taxele de ceva vreme? Cei care sunt inscrisi la finante cu cei care nu sunt?

Cine sau unde sunt disponibile toate aceste informatii?
Exista, in acest moment, o situatie clara cu membrii corpului profesional al mediatorilor?

Anca Stancu, mediator

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

2 comentarii

  1. Vargan Vasile - Suceava spune:

    Analiza corecta

  2. vlaicu rodica spune:

    Si eu am aceeasi opinie.

Adaugă părerea ta


 

Distribuie