Pacientul ar trebui sa decida la internare cine va avea acces la informatiile medicale

 

Zeci de procese întinse pe ani de zile şi o luptă surdă cu un sistem închis şi insensibil. O situaţie cu care se confruntă rudele şi apropiaţii victimelor cazurilor de malpraxis. Cer răspunsuri şi pedepsirea vinovaţilor. O fac însă cu mâinile legate, pentru că legea care ar fi trebuit să apere pacienţii nu le permite să aibă acces la informaţii. În aceste cazuri aberante, victimele ajung să fie singurele care ştiu ce s-a întâmplat în spatele uşilor din spitale. Pe această temă a vorbit la Ora de Ştiri medicul Sorin Paveliu, director de cercetare la Societatea Academică din România.

spital1Familia caută disperată un răspuns. Se ştiu prea puţine, iar totul este din auzite: ce a zis medicul sau ce spun ceilalţi bolnavi. Nimic scris, pentru că nu pot consulta documentele medicale. O situaţie absurdă, dar perfect legală.

„Informaţiile cu caracter confidenţial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul îşi dă consimţământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres”, potrivit art. 22 din Legea drepturilor pacientului.

Altfel spus, legea care apără pacienţii le răpeşte bolnavilor un drept elementar: de a decide informat şi de a alege cine are acces la datele din foile de observaţii.

Rudele celor care se confruntă cu un caz de malpraxis au practic mâinile legate. Pot cere o a doua părere, dar nu au acces la rezultatele analizelor şi investigaţiilor. Singura lor şansă este să apeleze la instanţă pentru a afla detalii despre modul în care medicii şi-au făcut datoria.

Este începutul unui lung şir de procese care durează ani de zile. O situaţie în care se regăsesc zeci de familii din toată ţara şi despre care în spitale se vorbeşte în şoaptă.

Pe harta durerii adusă de malpraxis aproape săptămânal apar noi cazuri. În tot acest timp, modificarea Legii care ar putea face dreptate, este amânată.

Un grup de iniţiativă civică trage un semnal de alarmă şi cere schimbarea de urgenţă a actului normativ. Experţii cer ca pacientul să decidă la internare cine va avea acces la informaţiile medicale. Un pas simplu care ar putea salva zeci de vieţi.

(art.21) „Toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale chiar şi după decesul acestuia”, se arată în art.21 din Legea drepturilor pacientului.

Medicul Sorin Paveliu, director de cercetare la Societatea Academică din România, a amintit la Ora de Ştiri că în România există multe cazuri de malpraxis dar nu numai din vina medicilor. Marile drame se petrec din cauze strict administrative. De exemplu, se întâmplă dacă într-o secţie nu ai suficiente asistente, sau nu ai suficiente posibilităţi de investigaţie.

Directorul de cercetare la Societatea Academică din România a dat exemplul art. 22 din din Legea drepturilor pacientului, care nu este promovat.

Grupul de iniţiativă propune ca în foaia de observaţie a pacientului să existe o rubrică în care acesta sa-şi dea sau nu acordul ca cineva din familie să aibă acces la acest document.

Iniţiativa a fost lansată acum 3 ani, însă nu s-a materializat. stiri.tvr.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie