COMISIA CONSULTATIVĂ sub zodia alegerilor

 

O să punctez câteva impresii de la ședința de peste șapte ore de ieri a Comisiei consultative a corpului profesional. Pentru mine a fost o experianță interesantă, după patru ani în care Colegiul Mediatorilor a fost reprezentat (in spirit colegial) in acest for de alti colegi.

 

Adrian Bădilă

Adrian Bădilă, mediator

A fost o întâlnire vie, a unui grup relativ eterogen, cu prezența unor mediatori ”autoreprezentați”, foarte vocali, invitați pe criterii pe care nu le-am înțeles. Dezbaterile au baleat de la propuneri exotice ca cei prezenți în sală (eventual și alte persoane de pe stradă) să ne substituim Consiliului de Mediere “care nu mai există”, sau amenințări cu declanșarea de “anchete” în asociații profesionale (bănuiesc că absența soarelui să-și fi pus amprenta), până la abordarea pragmatică, cu vot pentru creșterea transparenței decizionale a Consiliului de Mediere și a elementelor esențiale din regulamentul de organizare a alegerilor.
Mulțumesc în special Nicoletei Ionescu și lui Constantin Asofronie că ne-au oferit prin contribuția asociațiilor pe care le reprezintă și a grupului de lucru, două materiale consistente ca bază de discuție pentru a vota propuneri concrete pentru Consiliul de Mediere.
Din perspectiva rezultatelor obținute pe tema alegerilor, iată o scurtă sinteză:
organizarea alegerilor până la finalul lunii mai 2015
cine votează – mediatori activi
sistem de vot – vot valabil exprimat dacă se votează 1-9 persoane de pe lista de candidați
procedura de alegeri
o vot mixt prin corespondență și la urnă
o înființarea unei Comisii electorale cu rol crescut în desfășurarea alegerilor
condiții de candidatură
o candidatură individuală
o minim 5 ani de experiență ca mediator autorizat

În ceea ce privește condiția de vechime pentru candidați, am propus inițial absența acestui criteriu plecănd de la următoarele premize: în perioada 2012 – 2013 și-au început activitatea peste 50% din totalul mediatorilor din România, iar activitatea de membru al Consiliului de Mediere presupune în principal abilități de management, abilități strategice, notorietate în societate și comportament etic. Căderea la vot a acestei propuneri coroborată cu argumentația colegilor din sală, m-au pus în situația de a propune pe lângă propunerile altora de 2, 1, su 3 ani vechime și varianta de 5 ani. Rezultatul votului consecutiv pentru fiecare din aceste propuneri a consemnat obținerea majorității pentru varianta de 5 ani vechime pentru candidați.

Urmează ca grupul de lucru să definitiveze modificarea regulamentului de alegeri pe baza celor convenite în Comisia Consultativă în cîteva zile, urmînd ca sămbătă, Consiliul de Mediere să decidă în consecință.

Adrian Bădilă
Colegiul Mediatorilor

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

1 comentariu

  1. AdrIan Balan spune:

    Domunle Badila, nu va este rusine cu propunerea asta inepta de 5 ani vechime? Mie mi-ar fi crapat obrazul de rusine.

Adaugă părerea ta


 

Distribuie