Din februarie 2015 toate spitalele publice vor fi obligate sa puna la dispozitia pacientilor chestionare prin care pacientii sa evalueze actul medical si personalul medicosanitar

 

Din februarie 2015, toate spitalele publice vor fi obligate să pună la dispoziţia pacienţilor chestionare – în format fizic şi electronic – prin care aceştia să evalueze, anonim, la externare, cât de mulţumiţi au fost de actul medical şi de personalul medicosanitar care i-a tratat. Sesizările privind eventuale abuzuri vor fi analizate de către consiliile etice ale spitalelor, care vor avea, obligatoriu, în componenţă câte un reprezentant al asociaţiilor de pacienţi. Cum de eficient va fi acest sistem în controlul abuzurilor din spitale?

sondajRăspunsul scurt: mecanismul de feedback al pacienţilor, propus de Ministerul de resort pentru a descuraja abuzurile şi plăţile informale în sistemul sanitar, pune accentul pe contabilizarea riguroasă a derapajelor etice din sistem, şi doar marginal vizează pedepsirea lor.

Judecând după arhitectura sa, enunţată în două proiecte de Ordin de Ministru, mecanismul de feedback al pacienţilor cu privire la calitatea actului medical va excela în contabilizarea abuzurilor şi va avea performanţe execrabile în ceea ce priveşte sancţionarea lor.

În cele două Ordine de Ministru care vor reglementa acest mecanism se vorbeşte emfatic, in extenso, despre raportarea la nivel de spital, la nivel judeţean şi despre sintetizarea la nivel naţional a informaţiilor referitoare la satisfacţia pacienţilor în ceea ce priveşte actul medical, măsurii în care le-au fost respectate drepturile în timpul internării, şi dacă le-a fost condiţionat actul medical.

Cele două Ordine de Ministru vorbesc pe larg despre raportările periodice pe care le vor face consiliile etice (care vor fi înfiinţate, obligatoriu, în fiecare spital public) la Ministerul Sănătăţii.

Finalitatea centralizării informaţiilor care confirmă/validează umilinţele trăite de pacienţi în spitale va fi redactarea unui anuar etic naţional care va sintetiza cele mai importante derapaje etice ale medicilor, asistentelor, infirmierelor, s.a.m.d. din spitalele publice.

Din cele două Ordine antemenţionate deducem că Ministerul Sănătăţii vrea să aibă o imagine cât mai clară şi cuprinzătoare a sistemului sanitar, văzut prin ochii pacienţilor, şi nu îşi propune (acum, cel puţin) să sancţioneze dur şi convingător abaterile etice din sistem.

Citeste mai departe pe economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie