Ministerul Economiei va prelua din nou companiile Transelectrica si Transgaz Medias

 

Andrei Gerea, ministrul Energiei, a dezminţit informaţiile care au circulat în presă potrivit cărora Ministerul Economiei ar urma să preia companiile Conpet şi Oil Terminal şi pachetul de acţiuni deţinut de stat la Petrom.

transgazDomnia sa a declarat pentru Ziarul BURSA: „Conpet şi Oil Terminal rămân în continuare la Ministerul Energiei. Singura modificare care a fost realizată în urma şedinţei de Guvern de astăzi a fost, pe lângă comasarea departamentelor Energie şi IMM-uri în Ministerul pe care îl conduc, integrarea Departamentului pentru Turism în Ministerul Economiei. În rest, nu se schimbă nimic”,

Ministrul Gerea ne-a precizat că Transelectrica şi Transgaz se întorc la Ministerul Economiei.

Transelectrica şi Transgaz se întorc de la SGG la Ministerul Economiei, ne-a declarat ministrul Economiei Mihai Tudose.

Transgaz şi Transelectrica, unele dintre cele mai valoroase companii din sectorul energetic, şi-au schimbat de mai multe ori acționarii în ultimii ani. La începutul lunii februarie, cele două companii au fost preluate de SGG (condus de PSD) de la Ministerul Finanţelor (condus atunci de PNL). Anul trecut, cele două companii erau controlate de Ministerul Economiei.

Transferul Transelectrica şi Transgaz la Secretariatul General al Guvernului a fost argumentat prin faptul că Ministerul Finanţelor, în calitate de reglementator al viitorului sistem de redevenţe, nu mai poate fi şi administrator al acestor companii.

În martie anul trecut, cele două companii au fost trecute de la Ministerul Economiei la Ministerul Finanţelor, după ce Comisia Europeană a impus separarea calităţii de acţionar la operatorii economici care desfăşoară activitatea de producere şi furnizare a electricităţii şi gazelor naturale de calitatea de acţionar la operatorii economici de transport ai acestora.

Schimbarea acţionariatului celor două companii a fost anunţată încă din martie 2012, însă la acea dată Guvernul nu hotărâse care minister să preia participaţiile.

Statul deţine 58,69% din capitalul Transelectrica şi 73,51% din titlurile Transgaz Mediaş. A.T. bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie