Din 2015 toti nou nascutii vor beneficia de teste gratuite de audiometrie

 

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat că din 2015 toți nou născuții vor beneficia de teste gratuite de audiometrie, pentru depistarea precoce și administrarea rapidă a tratamentului în cazul depistării unei posibile probleme de abuz.

natalitate, bebelusi„Pentru dezvoltarea copilului, este deosebit de important ca surditatea să fie depistată cât mai devreme, spre a asigura în timp util tratamentul adecvat. Screeningul auzului la nou-născuţi este singura metodă prin care se poate depista activ hipoacuzia, chiar din prima lună de viaţă. Din această cauză, am hotărât ca începând cu 2015 să asigurăm procedurile de screening în toate maternităţile şi pentru toţi copiii nou-născuţi. Instruirea personalului medical, dar şi dotarea tuturor celor 150 maternităţi de pe teritoriul României cu aparatura de screening auditiv la nou-născut se vor face din fonduri europene. În acest sens, am demarat deja un proiect european „, a spus ministrul Sănătăţii.

Tratamentul pentru deficienţa de auz este asigurat, de asemenea, gratuit, în cadrul programelor gestionate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

În prezent, testarea pentru depistarea surdităţii la nou-născuţi se face în doar 17 maternităţi, unde există condiţiile necesare realizării testului.

În 2013, fondurile asigurate în cadrul programului de screening au ajuns pentru testarea a aproximativ 38.000 de copii. Pentru 2015, Ministerul Sănătăţii îşi propune testarea a 200.000 de copii.

Tot pentru 2015, ministrul Bănicioiu a anunţat extinderea depisării cazurilor de fenilcetonurie şi tratarea acestora.

„În acest an, am reuşit să rezolvăm o importantă problemă cu care se confruntau pacienţii cu fenilcetonurie, prin introducerea la compensare a tratamentului medicamentos necesar. Una dintre cele 17 molecule orfane introduse la începutul anului în listă este destinată tratării acestor bolnavi. Nu vrem să ne oprim aici şi, la anul, intenţionăm să finalizăm ghidurile de management al bolii. De asemenea, vrem să creştem rata de acoperire pentru screeningul neonatal, în vederea depistării precoce a acestei afecţiuni, şi să asigurăm condiţiile pentru acces nediscriminatoriu la tratament dietetic al pacienţilor”, a mai spus ministrul Sănătăţii. C.P. puterea.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie