Controlul judiciar si controlul judiciar pe cautiune. Durata masuri preventive

 

Sumar: Decizia Curții Constituționale nu va duce la imposibilitatea aplicării măsurii preventive a controlului judiciar ori a controlului judiciar pe cauțiune. Dispozițiile legale care instituie aceste măsuri preventive subzistă, iar neconstituționalitatea, rezultând din lipsa unei prevederi tiberiu nitulegale privind durata, nu poate avea ca afect încetarea măsurilor în curs, ci reclamă doar stabilirea unui termen pentru fiecare dintre acestea. În lipsa unor dispoziții legale exprese, organul judiciar este îndreptățit să aplice în mod direct textul constituțional și obligat să aplice Codul de procedură penală în conformitate cu exigențele Convenției EDO.

I. Premise

1. Dispozițiile Codului de procedură penală

Cele două măsuri preventive sunt reglementate de Codul de procedură penală în următoarele dispoziții:
– art. 202 (scopul, condițiile generale de aplicare)
– art. 203 (organul judiciar competent să le dispună)
– art. 204-206 (calea de atac împotriva dispozițiilor luate de către judecător sau de către instanță)
– art. 206-207, art. 348, art. 362 (verificarea măsurilor în faza camerei preliminare și în cursul judecății)
– art. 211-217 (condițiile și conținutul măsurilor)
– art. 242 (revocarea măsurilor preventive şi înlocuirea unei măsuri preventive cu o altă măsură preventivă)
– art. 396 (plata din cauțiune a amenzii, aplicată ca pedeapsă)
– art. 399 (restituirea ori, după caz, confiscarea cauțiunii sau folosirea ei la plata despăgubirilor).

2. Decizia Curții Constituționale

În data de 4 decembrie 2014, Curtea Constituțională, admițând o excepție de neconstituționalitate, a constatat că prevederile art. 211-217 din Codul de procedură penală sunt neconstituţionale, întrucât încalcă art. 53 din Constituţie referitor la restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale cu raportare la libertatea individuală (art. 23), la libera circulaţie (art. 25) şi la viaţa intimă, familială şi privată (art. 26).

Hotărârea nu este publicată, din comunicatul de presă al instituției rezultând aprecierea Curții în sensul că „deşi noul Cod de procedură penală include printre măsurile preventive controlul judiciar şi controlul judiciar pe cauţiune, nu prevede durata pentru care pot fi dispuse aceste măsuri. Or, caracterul excepţional al măsurilor preventive, care implică restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale, impune caracterul temporar, limitat în timp, al acestora. Prin urmare, Curtea a reţinut că normele de procedură penală care dau posibilitatea organelor judiciare de a dispune măsurile preventive ale controlului judiciar şi ale controlului judiciar pe cauţiune pentru perioade nelimitate contravin exigenţelor art. 53 din Constituţie.”

Citeste mai departe pe juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie