Gyorgy Frunda, consilier onorific al primului ministru: Una dintre puterile institutiei mediatorului este independenta sa
Gyorgy Frunda, om politic roman de etnie maghiara, consilier onorific al primului ministru Victor Ponta pe probleme juridice, externe si de minoritati, a acordat, in exclusivitate, un interviu pentru MediereNet.ro.
MediereNet:Care este parerea dumneavoastra despre mediere?
Gyorgy Frunda: Medierea este o institutie complet noua, necunoscuta pina acum in viata juristilor din Romania. Este o deschidere pentru o rezolvare amiabila a situatiilor conflictuale, care pentru omul in proces, care traieste o stare tensionata, de incertitudine, este benefica.
De ce? Pentru ca starea de incertitudine, de nesiguranta, durata lunga a proceselor poate fi scurtata prin mediere. Asa ca eu salut aceasta noua institutie a medierii. Cred ca e bine ca judecatorul trebuie sa aduca la cunostinta partilor procesuale medierea si ca informarea este obligatorie. Trebuie sa asteptam o perioada de timp, 2-3 ani, sa vedem cum se cristalizeaza medierea si ce rezultate va avea la nivel national si sigur procesele ce vor fi rezolvate prin mediere.
Dar oricum prezumtiile sunt bune, semnele sunt bune, asa ca eu sper ca institutia medierii sa prinda radacini in Romania.
MediereNet: Considerati ca societatea romaneasca actuala este pregatita pentru a utiliza medierea?
Gyorgy Frunda: Nu cred. Nu cred ca este pregatita. E si normal sa fie asa. Este o institutie complet noua care trebuie cunoscuta de cetatenii Romaniei.
Acest lucru se face ca de obicei atunci cand apar institutii juridice sau alte institutii administrative, daca vreti. E nevoie de o perioada de asezare a lucrurilor. Pe de o parte cetatenii sa cunoasca legea, sa se obisnuiasca instantele judecatoresti, mediatorii sa fie corecti, pentru ca succesul acestei noi institutii depinde de mediatori.
Daca vom avea mediatori cinstiti care sa nu ajunga parti in procese penale , in cauze penale, care sa aplice cu corectitudine si cu buna credinta legea medierii, atunci aceasta va deveni un succes. Daca vom avea multe cazuri de oameni care devin mediatori si profita de aceasta functie si nu sunt corecti, atunci vom avea probleme.
Cred ca una dintre probleme, care nu este a legislatorului roman ci a legislatorului international, eu cred ca mediatorii ar trebui sa aibe toti pregatire juridica. O sa vedeti, prezic acum, ca aceia care au pregatire juridica, cei care cunosc procedurile penale si civile, care stiu, care au aparut in fata unei instante si care au avut cauze civile sau penale vor rezolva mult mai usor aceste dosare de mediere decat cei care, ca sa dau un exemplu, sunt ingineri sau nu cunosc aceste proceduri.
Dar aceasta este situatia, asa este legea. Sa o aplicam si sa speram ca diferenta dintre juristi si nejuristi nu va fi importanta in asezarea medierii in Romania ca institutie.
MediereNet: Spuneati ca „daca vom avea mediatori cinstiti exista sanse ca aceasta profesie sa prinda radacini„. Mediatorul este neutru si impartial in cauzele pe care le mediaza si nu are nici un interes in ele. La ce anume v-ati referit cand a-ti afirmat:”sa nu ajunga mediatorii in procese penale si civile ca si parti„?
Gyorgy Frunda: Mediatorii, ca si avocatii de exemplu, ca si judecatorii sau procurorii, ei sunt chemati sa rezolve o situatie conflictuala prin acordul partilor.
Daca mediatorii nu vor fi absolut independenti, daca nu vor fi obiectivi si vor „aranja” cauzele care ajung in fata lor si vor tine cu una dintre parti, iar cealalta parte isi va da seama dupa terminarea medierii, dupa o perioada de timp si va face denunt penal impotriva mediatorului si acest lucru se va confirma, institutia in sine va avea de pierdut. Cred ca si aici asociatia mediatorilor are un rol important. Deja sunt, din cate stiu eu, la nivel national intre 7.000 si 10.000 de mediatori, ceea ce inseamna foarte, foarte mult.
Ca peste tot, exista oameni corecti, exista si exceptii, dar important este ca cei care nu isi fac treaba cu corectitudine sa fie cat mai putini posibil si sa fie izolati de catre corpul mediatorilor.
MediereNet: Avand in vedere ca medierea este o activitate de interes public, cum credeti ca ar trebui sustinuta de stat?
Gyorgy Frunda: Eu spun ca legea care este acuma si pe care o cunosc trebuie lasata sa actioneze asa cum este ea acum. Nu cred ca statul trebuie sa intervina cu parghii financiare sau cu alte parghii. Faptul ca judecatorul pune in vedere partilor ca se pot folosi de mediere si ca este obligatorie informarea este un inceput bun.
Nu as sustine financiar, de catre stat, institutia mediatorului. Si va spun si de ce. As face-o parte a sistemului judiciar. Una dintre puterile institutiei mediatorului este tocmai aceasta independenta, este faptul ca ajung in sistemul judecatoresc din afara, prin intelegerea partilor. Nu este parte a sistemului juridic din Romania.
In situatia in care statul va interveni prin parghii financiare, de exemplu, si va ajuta mediatorii si institutia mediatorului va putea sa puna conditii, va putea sa limiteze din perspectiva juridica a statului, a administratiei, activitatea mediatorului. Ne-am apropia de ceea ce au fost comisiile de impacare inainte de 1990 pentru anumite fapte cu o gravitate sociala mica. Aceste comisii erau obligatorii.
Nu aceasta este finalitatea legii. Finalitate legii este ca in cursul timpului cat mai multi oameni care se afla in proces sa-si rezolve problemele prin mediator, intr-o perioada scurta de timp cu cheltuieli foarte mici, punand deoparte latura emotiva a lucrurilor, antipatiile, dusmaniile care exista intre ele si ascultand de sfaturile unui mediator, care trebuie sa fie, in primul rand, un om de o moralitate impecabila, cu o recunoastere sociala mare, in care ambele parti sa aiba incredere. Acest lucru e important si de aceea eu cred ca in aceasta directia trebuie dezvolatata institutia mediatorului, care sa fie construita pe baze de moralitate, pe recunoasterea mediatorului, sa nu pice mediatorul inspre puterea autoritatii statului.
MediereNet: Ce viitor considerati ca are medierea in Romania?
Gyorgy Frunda: Vorba francezului :”depinde”. Daca vom avea mediatori care asa cum v-am spus sunt corecti, daca medierea intr-o perioada scurta- si asta inseamna 5 ani- va avea rezultate bune, daca partile vor fi in cunostinta de cauza , atunci medierea va fi un succes. Dar asta depinde si de calitatea mediatorului. In primul rand de calitatea mediatorului, de omul mediator. La el este cheia succesului institutiei medierii.
2 comentarii
1.Mediatorii trebuie sa fie neaparat juristi !!!
2.Principala calitate a mediatorului trebuie sa fie INDEPENDENTA,pentru ca Acordul de Mediere sa vina in justitie dinafara sistemului judiciar. (citatele au fost din romama in romana )
Eu chiar nu inteleg unde vrea domnul consilier sa ajunga…Legea este buna,dar nu este buna pentru ca a permis si altor categorii profesionale (decat juristi) sa ajunga mediatori 🙂
Legea este buna dar nu este buna pentru ca deja exista „inte 7000 si 10000 mediatori” :))
„Traducerea” a fost facuta din gandirea maghiara,pe inetelesul unui mediator „nejurist”.
La final,un proverb american adaptat care l-am auzit la la cursul de formare : „Mediere poate face oricine,oriunde si in orice limba,cu O SINGURA CONDITIE :SA AIBA CLIENTI.”
Va salut din departare Domnule Frunda ! Minunata initiativa dumneavoastra ,de excelent jurist .Putin stiu ca guvernele vin si pleaca Justitia este eterna. Si ca Dv sunteti mai roman decat multi romani cu inima.Va MULTUMESC CA EXISTATI !cu dumneavoastra acolo m-am mai linistit de tota degringolada politica din Romania.