Autoritatea de Supraveghere Financiara – O structura schimbata de trei ori de la infiintare

 

Un an şi jumătate de existenţă, un preşedinte arestat, trafic de influenţă la nivel înalt, companii de asigurări implicate în scandaluri şi o structură schimbată de trei ori. Este pe scurt, istoria zbuciumată a Autorităţii de Supraveghere Financiară, organism înfiinţat de Guvernul Ponta şi dirijat în mare parte prin Ordonanţe de Urgenţă, pentru a controla piaţa de asiguări, pensii şi capital din România.

Autoritatea de Supraveghere Financiară , ASFProcurorii anticorupţie susţin că ordonanţa prin care a fost modificată legea de funcţionare a Autorităţii de Supraveghere Financiară ar fi fost cerută chiar de preşedintele Carpatica Asigurări, Ilie Carabulea. Anchetatorii cred că actul l-ar fi avantajat pe omul de afaceri, arestat de aproape un an, pentru că la conducerea Autorităţii Financiare ar fi ajuns apropiaţi de-ai lui. De altfel, compania lui Ilie Carabulea era susţinută de oameni cu putere de decizie de la vârful Autorităţii. Printre ei şi Laura Chiţoiu, soţia celui care la acea vreme era ministrul Finanţelor şi care ar fi propus ordonanţa. Actul a fost susţinut şi de preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, cel care ar fi trimis propunerea mai departe, la cabinetul Ministrului de Finanţe Daniel Chiţoiu. Acesta ar fi cerut introducerea ordonanţei pe ordinea de zi în şedinţa de guvern din 16 octombrie, spun anchetatorii. Ordonanţă a fost aprobată de Guvern, în ciuda avizului negativ dat de Ministerul Justiţiei.

Războiul influenţei în ASF: „Astfel, inculpatul MÎRZAC MARIAN (membru în Consiliul de conducere al ASF, n.r.), care declarase un război făţiş învinuitului TUDOR DANIEL GEORGE (fost vicepreşedinte al ASF, n.r.) a intervenit şi a susţinut prin prisma relaţiilor pe care le avea cu preşedintele ASF (cunoscut în mediul colocvial al apropiaţilor acestuia ca fiind „unchiul”) iniţierea şi adoptarea unei Ordonanţe de urgenţă de către Guvern, care sub pretinsa îndeplinire a exigenţelor Comisiei Europene, a avut drept obiectiv introducerea unor incompatibilităţi ce l-au obligat pe numitul TUDOR DANIEL GEORGE să îşi prezinte demisia”. (sursa: dosar DNA)

Dosarul deschis de DNA a dezvăluit că în interiorul ASF se dădea un adevărat război pentru influenţă. Procurorii spun că Dan Radu Ruşanu ar fi fost convins de un membru al Consiliului de Conducere să ceară această ordonanţă de guvern în care, sub pretextul exigenţelor europene, să fie trecute criterii pe care unul dintre vicepreşedinţii ASF să nu le poată îndeplini. De altfel, în urma actului emis de Executiv, acesta din urmă a şi demisionat.

Citeste mai departe pe digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie