Judecatorul Cristi Danilet: Medierea a avut o evolutie fantastica in ultimii trei ani de zile

 

Judecatorul Cristi Danilet a acordat revistei MediereNet un interviu in exclusivitate, in care a vorbit despre analiza jurisprudentei instantelor din Romania in materia acordurilor de mediere, pe care judecatorul a prezentat-o pe blogul personal.

cristi danilet1„Am analizat toata jurisprudenta instantelor din Romania in materia acordurilor de mediere. Am fost placut surprins sa constat o evolutie fantastica in ultimii trei ani de zile. Cred ca numai anul trecut avem undeva spre 10.000 de medieri incheiate. In comparatie cu statistica din urma cu trei ani unde aveam undeva la 300 de medieri la nivel national.

Cred ca medierea va intra intr-o noua faza incepand cu 1 februarie 2014, odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod Penal si a Noului Cod de Procedura Penala. Pentru prima data in Romania, va fi permis acordul de mediere, nu doar pentru infractiunile „usoare”.

Eu cred ca va fi tot interesul inculpatului si a victimei sa ajunga la o intelegere, pentru ca victima pe de o parte isi recupereaza prejudiciile, iar inculpatul va avea tot interesul sa se renunte la a avea un dosar penal, si eventual sa sufere o condamnare. Cred ca de la 1 februarie, mediatorii ar trebui sa se specializeze in materie penala.” a spus Cristi Danilet.

Intrebat daca legea penala mai favorabila va functiona retroactiv, judecatorul Cristi Danilet a raspuns:

„Da, legea penala mai favorabila se aplica si pentru cauzele penale aflate in curs, astfel incat din 1 februarie 2014, orice dosar va intra sub incidenta noului Cod care este cert mai favorabil decat vechiul Cod, sanctiunile fiind micsorate.

Asadar cred ca este in interesul lor sa apeleze la mediere: inculpatii ca sa nu sufere condamnari, procurorii si judecatorii sa scape de anumite dosare, iar victimele sa-si recupereze prejudiciul.” a mai afirmat judecatorul Cristi Danilet.

Referitor la locatia Seminarului ” Ziua europeana a medierii”, care a are loc la Universitatea Stefan cel Mare din Suceava, in zilele de 21 si 22 ianuarie 2014, Cristi Danilet a apreciat ca e de bun augur, deoarece unul din mijloacele de promovare a medierii este predarea unor notiuni de baza chiar studentilor la drept.

„Am vorbit chiar ieri cu niste studenti la drept care mi-au marturisit ca nu cunosc nimic despre mediere desi sunt studenti la drept. Asa ca eu cred ca astfel de cursuri sau intalniri cu privire la mediere trebuie sa fie organizate in special cu studentii de la drept. Nu putem avea pretentii de la judecatori si procurori sa permita medierea, daca ei din facultate nu sunt invatati despre existenta acestei solutii.” a conchis judecatorul.

I.T.F.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

4 comentarii

  1. Laura Vilsan spune:

    Opinez ca ar fi de bun augur introducerea materiei Medierea-ca una dintre cele mai importante alternative de rezolvarea a disputelor/litigiile,in cursurile predate studentilor de la drept.Asta ar fi un prim pas important in constientizarea viitorilor practicieni ai Dreptului,despre mediere,ca forma a ADR. Poate ca CdM ar putea initia o astfel de propunere Ministerului Educatiei/Facultatilor de Drept din Romania si sa le puna la dispozitie curricula de curs.

  2. Camelia Miclea spune:

    Mergand oarecum pe aceeasi idee, vi se pare in regula acceptul prin lege a pregatirii superioare care nu e juridica a mediatorilor?

    • alexandru spune:

      Da mi se pare corect pentru ca un mediator trebuie sa aiba abilitati de comunicare,de intelegere a starii de fapt si multe altele care nu au legatura cu pregatirea strict juridica.
      Dar dvs vi se pare normal ca un avocat azi sa fie mediator si maine avocat,adica sa treaca dintr-o barca in alta asa una doua?? Si vi se pare normal ca notarii sa fie favorizati pe fata prin legea noua de taxe de timbru,prin care se abroga taxa de timbru notarial??
      Sau vi se pare corect ca CM sa se ocupe de intesese proprii si nu de promovarea si implementarea medierii si cresterea prestigiului meseriei care este terfelita chiar si de unii dintre avocatii-mediatori sau notarii-mediatori ??

  3. Marius Paraschiv spune:

    De acord cu Alexandru. Insa, totul este premeditat. Medierea in sinea ei este o misiune si nu o meserie..

Adaugă părerea ta


 

Distribuie