Victoria Nuland revine la Bucuresti

 

La un an distanţă de la precedenta vizită în România, adjunctul secretarului de Stat pentru Europa şi Eurasia al SUA, Victoria Nuland, revine la Bucureşti, unde urmează să se întâlnească cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Anul trecut, oficialul american transmitea mesajul anticorupţie al administraţiei Obama în contextul intensificării rolului României în zona Balcanilor. În 2015, sistemul judiciar românesc trece prin noi teste: legea Big Brother, marile dosare de corupţie din parchete şi instanţe, numirea unui nou şef al DIICOT sau recuperarea prejudiciilor din dosarele penale. Acestea sunt câteva dintre marile provocări pentru sistemul judiciar, dar şi pentru clasa politică.

Victoria NulandAdjunctul secretarului de stat american Victoria Nuland urmează să facă o nouă vizită în România, fiind primul oficial american de rang înalt care vine în ţara noastră după alegerile prezidenţiale. La precedenta vizită în România, Nuland a transmis un mesaj clar de susţinere a luptei anticorupţie din România. ”Statele Unite manifestă un interes profund în dezvoltarea continuă a statului de drept, Justiţiei, deschiderii economice, transparenţei în România. Am discutat aceste aspecte astăzi. Întotdeauna vom fi deschişi cu privire la interesul profund al SUA în legătură cu reforma continuă şi traiectoria democratică a României şi în interesele pe care le avem în a vedea statul de drept întărit, pentru ca o Românie puternică, democratică şi prosperă este cel mai bun partener pentru SUA, cel mai bun aliat NATO şi cel mai bun membru UE, în slujba responsabilităţii globale pe care o împărtăşim şi a parteneriatului nostru strategic”, declara aceasta pe 11 ianuarie 2014.

Nu a fost singura menţiune a României şi a corupţiei. Victoria Nuland, adjunctul secretarului de Stat American, John Kerry, vorbea, ]n noiembrie anul trecut, într-un discurs susţinut la Washington, despre abuzurile unor lideri din ţările membre UE şi NATO din Europa Centrală. I-a criticat pe aceştia acuzându-i că ignoră valorile democratice şi protejează oficiali corupţi de urmărirea judiciară. „Aşa că astăzi îi întreb pe aceşti lideri: Cum puteţi dormi sub umbrela Articolului 5 al NATO noaptea, în timp ce ziua promovaţi „democraţia iliberală”, încurajaţi naţionalismul, impuneţi restricţii presei sau demonizaţi societatea civilă?! Pun aceeaşi întrebare şi în legătură cu cei care protejează oficialii corupţi de urmărirea judiciară, evitând Parlamentul atunci când este convenabil pentru ei sau fac afaceri care cresc dependenţa ţărilor lor de o sursă de energie în pofida politicii declarate de diversificare”, a declarant Nuland.

În cadrul vizitei în România, oficialul american se va întâlni cu cei mai importanţi factori decizionali din România. În contextul acestei vizite, gândul propune o analiză a celor mai importante dezbateri din sistemul judiciar sau care vizează Justiţia.

Legea Big Brother – între antiterorism şi dreptul la viaţă privată

Tema principală în aceste zile în sistemul judiciar, dar în special în rândul serviciilor secrete este legea Big Brother, legea cartelelor prepay şi legea siguranţei cibernetice. Legea „Big Brother” se referă la obligaţia operatorilor telecom de a reţine timp de 6 luni date despre comunicaţiile telefonice sau electronice ale abonaţilor, pe care trebuie să le pună la dispoziţia organelor de cercetare penală, cu încuviinţarea unui judecător.

Citeste mai departe pe gandul.info

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie