ASF a abrogat prevederile articolului care stipuleaza obligatia asiguratorilor de a stabil tarife de prima RCA. Tarifele vor putea fi modificate dupa 6 luni

 

ASF dă înapoi pentru scăderea polițelor RCA. Autoritatea a abrogat prevederile articolului care stipulează obligația asiguratorilor de a stabil tarife de primă RCA și a transmis că tarifele respective vor putea fi modificate după 6 luni.

asf logo1Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a modificat Norma RCA nr. 23/2014 prin abrogarea prevederilor articolului 21, alineatul 1, care stipuleaza obligatia asiguratorilor de a stabili tarife de prima RCA, astfel incat sa fie acoperite toate angajamentele ce decurg din incheierea contractelor de asigurare pe acest segment. Aceasta prevedere a fost adesea invocata ca factor de stimulare a cresterii tarifelor, scrie wallstreet.ro.

Totodata, tarifele de prima nu vor putea fi modificate decat dupa minimum 6 luni (fata de 12 luni anterior), cu exceptia indexarilor sau a modificarilor pe anumite categorii de riscuri (articolul 25, alineatul 5). Amendamentele aduse Normei RCA nr.23/2014 vor intra in vigoare la data publicarii acestora in Monitorul Oficial. “Este o prima masura destinata normalizarii situatiei in cazul tarifelor RCA; flexibilizam cadrul de reglementare pentru a oferi societatilor de asigurare libertatea de a isi optimiza portofoliile si de a atenua diferentele mari existente in acest moment” a declarat Misu Negritoiu, presedintele ASF.

Preţul asigurării RCA a explodat la început de an. Un tânăr va avea de plătit de trei ori mai mult decât un şofer de peste 40 ani. Doar pensionarii nu plătesc mai mult decât anul trecut. În ultimul an, poliţele RCA s-au scumpit pentru unele categorii de clienţi, în special pentru tinerii până în 30 de ani.

Calculele arată că un conducător auto de 27 de ani, va plăti în 2015 cu 5 până la 27%, mai mult comparativ cu preţul valabil în luna octombrie a anului trecut. Dacă în 2014 RCA-ul costa în jur de 1400 de lei, acum pentru aceeaşi poliţă este nevoit să scoată din buzunar cu 300 de lei mai mult. Unele companii de asigurări au decis să majoreze tariful RCA cu 27%, 6% şi respectiv 2%.(C2)Lucrurile stau diferit, însă, pentru conducătorii auto trecuţi de 40 de ani. Un şofer în vârstă de 44 de ani, care nu are nici o daună pe RCA, va plăti o poliţă cuprinsă între 545 de lei şi 870 de lei. Diferenţele dintre conducătorii tineri şi cei în vârstă sunt de două sau trei ori mai mari.(C3)Pensionarii au parte de cele mai mici scumpiri, în medie până în zece lei. Dacă anul trecut o poliţă costa în jur de 163 de lei, în acest an, preţul ei a scăzut cu aproape 3-4 lei, în unele cazuri.(C4)În România, studiile arată că, dauna medie plătită pe segmentul RCA a crescut cu 53%, în ultimii şase ani. De la 4 mii patru sute în 2009 la aproape 7 mii în prezent. realitatea.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie